Днес е Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Божията майка като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.  Това е Успение на Пресвета Богородица , Успение Богородично – денят, в който Божията майка напуска земния живот.  Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Това е един от 12-те най-големи християнски празници, честван от православни, католици и от другите християнски деноминации.   На този ден празнуват всички, носещи името Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa, Преслав и Преслава.

Архиерейският наместник на Шумен отец Димитър отслужи тържествена литургия на Голяма Богородица.

Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.   Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.  На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Десетки християни се поклониха пред иконите на Божията майка в шуменския храм „Свето Възнесение“. Снимки Radian.bg

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.  На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.  Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле, варено жито, царевица и тиква.

Стотици свещи горят днес в църквите –
и за здраве, и за упокой на починалите близки. Снимки Radian.bg

В Шумен днес празнуват близо 2000 жени.  Най-възрастните именички с името Мария и Марийка са родени през далечната 1922 г., а най-малката Марийка се е появила на бял свят само преди два месеца.

Честит празник!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име