Днес Българската православна църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър и пренасянето на мощите на свети Александър Невски в Петербург.  Името Александър произлиза от древногръцките думи „αλέξειν“ (alex) и означава защитник на мъжете, воин на вярата.  Това име е сред разпространените в България, където го носят около 50 000 мъже.

На този ден празнуват хората с имена: Александър, Александра, Алекси, Алеко, Цанка, Цанко, Алексия, Александрина, Александрия, Сандър, Санде, Сандо, Сашо и други.

Свети Александър е бил цариградски патриарх от 325г. до 340г.  Той отстоявал чистотата на вярата и с него се свързват няколко чудеса.  Веднъж езически философи решили да се подиграят с него, като го поставят в неудобно положение. Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. Свети Александър, след като ги изслушал, спокойно се обърнал към този, който бил най – напорист в нападките си и му казал: „В името на Господа Иисуса Христа, заповядвам ти да мълчиш!“  Усмихвайки се подигравателно, философът отворил уста да му отговори, но… въпреки усилията си не могъл да отрони и дума. Онемял. Това толкова го потресло, че той и другите около него се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската вяра и от нейни врагове станали нейни най-ревностни защитници.   Свети Александър починал на преклонната 98 – годишна възраст през 340 г.

Александровден се чества за втори път на 23-ти ноември, когато църквата почита паметта на св. Александър Невски.  Той е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му – Александър Невски.
В последствие, Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Александър бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата във вярата си в Бога.

Храм-паметникът в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото руският цар Александър Николаевич имал за свой небесен покровител именно св. Александър Невски.  Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите – 52 метра.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име