В Разградска област за поредна година започна кампания по поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Кампанията ще продължи до 20 ноември. Тя е в изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст.

Лекарите по дентална медицина в областта, при които може да се проведе манипулацията по силанизиране на зъбките са девет. Това са д-р Теменуга Ангелова, която е и регионален координатор на програмата, д-р Моника Енчева, д-р Галиценка Насалевска и д-р Йорданка Кузманова от Разград. В община Исперих дейностите ще се изпълняват от д-р Йорданка Йовчева, д-р Ст. Александрова и д-р Артам Адемов, а в Кубрат ще работят д-р Даниела Мичева и д-р Иванка Митева.

През периода 2011 – 2016 година в Разградска област по националната програма са силанизирани 6748 зъбки на 2095 деца на възраст от 5 до 8 години, отчитат от здравното ведомство. След проведени контролни прегледи върху силанизираните зъбки, лекарите по дентална медицина са установили надеждна и ефективна защита срещу кариес. Стоматолозите споделят, че на фона на влошаващото се дентално детско здраве се наблюдава тенденция към снижаване на интереса към предоставената, при това безплатна възможност за предпазване на зъбките от кариес.

Усилията на специалистите са насочени към повишаване нивото на информираност на децата и техните родители за необходимостта от профилактиката на оралните заболявания; продължаване на здравното обучение и възпитание на децата, учениците, родителите и учителите на правилата за опазване на оралното здраве – правилна устна хигиена, флуорна профилактика, здравословно и балансирано хранене и контрол на въглехидратното хранене, редовно посещение при лекаря по дентална медицина и др.; както и намаляване разпространението на зъбния кариес, чрез продължаване на кампаниите за профилактично прилагане на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години и др.

Предназначението на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата. Процедурата силанизация е безвредна и безболезнена, отбелязват специалистите. Детето може да се храни и приема течности след поставяне на силантите. Те са млечно бели на цвят и могат да останат в устата на детето до четири години след поставянето, като се подновяват по всяко време при нужда. През този период опасността от кариес намалява, тъй като настъпва процес на минерализация на зъбките, което ги прави по-малко уязвими от влиянието на външни фактори, а  пораствайки децата усвояват умения за по-добра грижа за устната си хигиена.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име