Данъчни инспектори тръгват на проверки за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки нощем и в почивните и празнични дни.  Промяната в работното време влиза в сила веднага, а инспекторите, които извършват т.нар. оперативни проверки, вече ще работят на смени, информираха от пресцентъра на местния офис на НАП в Търговище.

Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на агенцията, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите. Контролната кампания по Черноморието също е потвърдила, че има случаи, в които спазването на данъчните изисквания рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

Едновременно с промяната в работния режим на инспекторите, към проверяващите екипи се присъединяват и служители на приходната агенция, които по принцип се занимават с обслужване на клиенти или събиране на просрочени дългове.  По този начин контролният капацитет на ведомството се увеличава значително, позволявайки по-пълно и всеобхватно наблюдение на търговската дейност.

Основното внимание на инспекторите е фокусирано върху издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства.  През настоящата година за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения, припомнят от приходната администрация.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име