В България са засадени над 600 000 декара лозя, а миналата година площите са се увеличили с около 14 000 дка.  Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя край Свиленград.

Земеделският министър заяви, че е започнал нов 5-годишен период за националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.  Тя е с бюджет 133 810 000  евро, или по 26-27 милиона евро за всяка година от периода.

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, каза още Румен Порожанов, като подчерта, че виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините.

Румен Порожанов заряза лозя в масива на винарска изба „Катаржина“ край Свиленград. Снимки МЗХГ

„Миналата година реколтата беше малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът.

Над 60 милиона литра е износът на вино, който е насочен основно за пазарите в ЕС, Китай, Русия, САЩ и др., съобщиха от МЗХГ.   Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 милиона литра, като тук се включва и домашно произведеното количество.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име