Пчелите в района на козлевското село Цани Гинчево са застрашени от масова смърт заради предстоящо пръскане с препарати за растителна защита, което ще се извършва със самолет. Това предупреди председателят на съюза на пчеларите в Шумен Даниела Челебиева.  Днес тя е внесла жалба до директора на областната дирекция по безопасност на храните Катя Райкинска, тъй като  пръскането с авиационна техника е забранено от закона и може да бъде позволено само с изричното съгласие на ОДБХ.

Пръскането в района на Никола Козлево и Цани Гинчево ще се извършва от добричката фирма „Агротекс Импекс“ АД, която е изпратила уведомително писмо до пчеларите.  Фирмата съобщава, че в продължение на 5 дни, от 22 до 26 май, ще се извършва пръскане на пшеницата със самолет, като площите ще се третират с фунгицид през целия ден – от 6 ч. сутринта до 19 ч. вечерта.

Това е гарантирано убийство на всички летящи пчели в района, предупреждава Даниела Челебиева.  В момента дневните температури са високи и всяко затваряне на кошерите за пет дни ще доведе до смърт на пчелите от задушаване, категорична е Челебиева. Тя подчертава и друг фактор – третирането на площи с авиационна техника е забранено от закона, тъй като намокрянето на пчелите с препарати за растителна защита променя миризмата им и при завръщането им в кошера те биват убивани.

В този период цъфти акацията, а тази паша е жизнено важна за пчелите както за прашец, така и за нектар, обяснява председателката на браншовия съюз в Шумен и посочва: Пчелите ежедневно се нуждая от тази храна, както и от вода, затова не е възможно стопаните да затворят кошерите си за 5 дни!

Даниела Челебиева е внесла днес молба до д-р Райкинска с искане да не се разрешава пръскане със самолет в района за времето след 9 ч.  Пчеларите настояват да се направи проверка дали изобщо е било разрешено обявеното пръскане от 22 до 26 май в землището на Цани Гинчево.  Стопаните напомнят, че пръскането с авиационна техника е забранено от Закона за защита на растенията. То може да се извърши само в извънредни ситуации, когато е невъзможно да се направи със земна техника. В такъв случай обаче е необходимо изрично разрешение от дирекцията по безопасност на храните, изтъква Даниела Челебиева.

Тя призовава ОБДХ да не позволява подобно пръскане със самолет, а ако то е неотложно, да се извършва само във времето до 9 ч. сутринта, за да не засяга летящите пчели.

Молбата на пчеларите до ОДБХ

Днес е световният ден за защита на пчелите, нека да не допуснем ново отравяне на пчели в нашата област, призовава Даниела Челебиева.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име