Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров. Двамата публично подкрепят инвеститорите в завода за преработка на боклук в Шумен

Заместник-кметът по строителство на Шумен Боян Тодоров, който явно е твърд защитник на изграждането на завод за боклук в града, обяви протестиращите граждани за „некомпетентни“ да дават мнение по тази тема. Заместникът на шуменския градоначалник изрази мнението си публично на днешното заседание на общинския съвет, на което беше поставен въпрос за потенциалните инвеститори на завода.

След като общинският съветник Веселин Пенчев /БСП/ попита кмета дали в общината е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на завод за преработка на боклука и му посочи снощното гражданско обсъждане, на което хората се противопоставиха на такова производство, зам. кметът Тодоров изостави добрия тон и обвини в некомпетентност както съветника, така и гражданите:  „За пореден път говорите безкрайно некомпетентно и давате лоши знаци към този инвеститор, а и към останалите инвеститори“, обърна се зам. кметът Тодоров към лидера на БСП.  И продължи в същия тон: „Има си ред за такива обществени обсъждания. Снощи инвеститорите дойдоха просто, за да ги видят гражданите“ – това казано в смисъл, че снощната среща няма никакво значение за крайното решение дали в Шумен ще се изгражда такъв завод. Боян Тодоров подчерта, че решението ще бъде взето от институциите, а не от гражданите. „След като има екологична оценка от РИОСВ, те ще кажат дали заводът отговаря на изискванията. А не такива докарани отнякъде хора като снощи, които не са компетентни“, заяви Боян Тодоров. Според него, заради снощното събрание и позицията на гражданите против завода „ние се излагаме не само в България, но и пред света“, както заяви зам. кметът пред съветниците.

Тук е мястото да припомним, че на срещата с инвеститорите снощи имаше и много експерти – химици, еколози, бивш кмет и бивш зам. кмет с ресор /и докторантура/ по екология. И всички те, заедно с редовите и „некомпетентни“ граждани заявиха на висок глас, че инвеститорът е представил неубедителна и непрофесионална презентация на технологията си, не е отговорил на въпросите на шуменци, не е доказал безопасността на производството си и не е разсеял страховете на хората.  А дори и част от гражданите да са „некомпетентни“ по критериите на Боян Тодоров, те имат право да задават въпроси и да изразяват мнение, след като плащат данъци и такса смет на община Шумен. Още повече, че и компетентните, и „некомпетентните“ ще трябва да живеят през следващите 25 години в съседство с този завод за боклука.

А иначе размяната на реплики в сесийна зала започна с повторно зададен от Веселин Пенчев въпрос дали има внесено инвестиционно намерение за изграждане на завод за боклука в Шумен. „На предходната сесия кметът Любомир Христов заяви, че преди няколко дни инвеститорът е внесъл в общината инвестиционно намерение. Аз поисках то да ми бъде предоставено, но след почти 3 седмици ми представиха едно писмо от инвеститора, изпратено по мейла до община Шумен, в което фирмата съобщава, че ще дойде в Шумен и ще представи пред обществеността намерението си да прави завод“, каза Пенчев.  И допълни, че на проведената снощи среща с инвеститорите, те прожектираха едно анимационно филмче, „от което нищо не разбрахме“. Представената от инвеститорите технология пък беше остро оспорена от присъстващите в залата химици, които заявиха, че подобно производство не е възможно с такава технология, както и че такава технология не е безвредна, посочи Веселин Пенчев. И отново попита кмета: има ли инвестиционно намерение в община Шумен?

Кметът Любомир Христов отговори с призив „да не се правят партийни събрания, а да работим за Шумен“. „Вашето мнение дали ще има завод, най-малко интересува мен или всички останали“, заяви ядосан градоначалникът по адрес на съветника от левицата.  Оттук нататък от инвеститорите зависи дали ще внесат инвестиционно намерение, каза кметът Христов. И допълни, че зам. кметът Боян Тодоров е придружавал инвеститорите при обсъждането на въпроса в МОСВ.  „Ако за всяка инвестиция проявявахте толкова голям интерес, едва ли някой щеше да дойде да инвестира в Индустриалния парк“, скара се кметът на лидера на социалистите и го обвини, че използва темата за боклука, защото тя се преекспонирала в медиите. „Същото беше със санирането на блоковете, тогава пак се правеше антикампания от ваши хора“, заяви Любомир Христов, като не пропусна да направи забележка и на някои „народни представители, които само задават въпроси, вместо да направят нещо за Шумен“.

„Не знам къде чухте за партии и политика. Аз говоря само за завода за боклук. Но както винаги, когато имате неудобен въпрос, вие започвате да говорите за други неща и да хвърляте прах в очите. А иначе всички ние в тази зала сме избирани от гражданите на Шумен и изразяваме тяхното мнение“, отговори Веселин Пенчев.  И припомни, че снощи идеята за завода за боклук не е била посрещната с възторжени физиономии. „Не е ясно защо този инвеститор ни поставя пред свършен факт, след като е купил терена и изведнъж идва и ни казва: тук ще правя завод. Защото инвеститорът беше категоричен: ще има завод, ще бъде построен завод, а не „може би ще има…“. Откъде инвеститорът е толкова убеден, че общинският съвет ще промени предназначението на терена и ще разреши застрояването му с такъв завод? Някой в таза зала явно е дал гаранции и шуменци трябва да знаят кой е този човек“, каза Веселин Пенчев, повтаряйки въпросите, които снощи зададоха и гражданите.

А бившият кмет Красимир Костов призова наследника си да бъде по-внимателен по темата „боклук“. „Препоръчвам на г-н Христов и на заместника му да бъдат по-внимателни в изказа си, защото Веселин Пенчев поставя много сериозна тема“, заяви Костов. Той коментира, че снощната среща с инвеститорите е била едно „неуспешно и антишуменско представление“.  „Заводът за боклук е голяма тема, тъй като България стана сметището на Европа и ние всички сме притеснени. Затова питането на Пенчев е съвсем нормално и не трябва същността му да бъде деформирана – внимавайте в термините“, предупреди Красимир Костов, ядосан от реакцията на Любомир Христов и на заместника му Тодоров.

Междувременно в Шумен и Дивдядово набира скорост гражданската подписка против изграждането на завод за преработка на отпадъци.  Само един от доброволците на кампанията – а те са десетки, за ден е събрал над 300 подписа, съобщиха от гражданската инициатива.  

Дияна Желязкова 

Коментари

коментар

5 КОМЕНТАРИ

  1. Общината управлява със сталинистки методи. Лобита и частни интереси стоят зад кметския екип. Време е за граждански протест!

  2. Германския инвеститор да не е дал парите за кметските избори на ГЕРБ?

  3. Какво видяхме от ГЕРБ в Шумен? Един развален фонтан за 500 000 лева, една празна зала Армеец, едни загробени пари в пътища и тротоари, които зеят с дупки и асфалт вместо плочки. Всичко е имитация като инвеститорите дето търсят евтина работна ръка и балами да им дишат отровите.

  4. Шуменци не само ще протестират. Шуменци ще ви прокълнат до 9-то коляно! Само отрова и печалби произвеждате.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име