Сборяново – свещена земя през хилядолетията, място за срещи на боговете и хората. Така описва проф. Диана Гергова историко-археологическия резерват Сборяново, който се намира в община Исперих.  След археологическите открития от последните години, това странно място е на път да се превърне в един от най-интересните комплексни обекти на културно-историческото наследство по нашите земи.

Известен преди с голямата Свещарска гробница, открита през 1982 г. и намерила място в Списъка с обекти на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, сега с проучванията под ръководството на проф. Диана Гергова резерватът придобива все по-ясни характеристики на уникално късче българска земя, концентрирало паметници от всички епохи.

Проучванията под ръководството на проф. Диана Гергова определят Сборяново като уникално късче българска земя, концентрирало паметници от всички епохи. Снимки РИМ – Разград и Radian.bg

Тук се е намирал град Хелис, столицата на гетското царство при Дромихет. В местността са разкрити селищна могила от каменно-медната епоха, останки на светилище от края на II–І хил. пр.Хр., от некропол от ранната желязна епоха, както и от средновековно имение.  Храмът-гробница на алианския светец Демир баба от XVI в., издигнат върху древен тракийски олтар, продължава да привлича и до днес поклонници в Сборяново.

През 2009-2010 г. в пространството на източния некропол, между Свещарската гробница и Голямата Свещарска могила, екипът на проф. Гергова открива вкопана гробница с две помещения, с прекрасен и типичен само за гетските погребения цветен олтар, с кремирани кости, косер, бронзови стрели от скитски тип и огромна керамична амфора с произход от о.Тасос. В предната камера Диана Гергова се натъква на погребение на кон и куче – във вярванията на гетите това са свещени животни, посредници при обезсмъртяването и преминаването на мъртвия в Отвъдното.

Златото на гетите от Омуртаговата могила

През ноември 2012 г. в западната половина на Омуртаговата могила, на дълбочина 8 метра е открита кухина – отпечатък от дървено сандъче с размери 50 на 50.  В него са били положени комплект женски накити – диадема със скулптирани изображения на фантастични създания с лъвско тяло и женски глави и бюст, които водят шествие от лъвове и пантери, четири спирални гривни и златен пръстен с релефно изображение на Ерос, комплект от над 200 апликации към конска сбруя – начелник с протоме на кон, кръгли апликации с глава на Атина, други с растителни мотиви, с женски глави, с полуцилиндрична форма и др. фини апликации с филигранна украса или с емайл, както и стотици миниатюрни кръгли и цилиндрични мъниста.

Открити са и множество златни нишки, принадлежащи на златотъкана материя, която е била положена като трети дар.  Сандъчето е било положено в насипа на могилата в етап от насипването й, като дар, съпътстващ душата на погребания гетски владетел, вероятно Котела, известен като съюзник на Филип II Македонски в общата им борба срещу скитите от 339 г.пр. Хр.  Откритието стана поредната частица от пъзела, превърнал района на исперихското село Свещари в част от културно-историческото наследство на света.

Тракийска колесница с два коня – първата в България двуколка

Година по-късно, в края на септември 2013 г., при проучване на насип в близост до прочутата Омуртагова могила екипът на проф. Гергова откри уникално погребение на тракийска колесница с впрегнати два коня.  Двуколката (т.нар. бига) е разкрита на няколко метра източно от голямата Свещарска могила и е първата, намерена на наша територия от края на IV в.- началото на III в.пр.Хр.  От този период в България досега има открити още две колесници – при Враца и при Стрелча, но те са квадриги (с четири колелета).

Бигата с двата коня е била погребана в яма с размери 4,70 на 2,20 метра.  Двата коня, впрегнати в бигата, са погребани всеки в отделна яма, с глави на югоизток, положени върху особени каменни възглавници.  Задните им крака са спуснати надолу, предните са при тялото – впечатлението е, че животните са в движение.  Самата двуколка е добре запазена, с ока с две разклонения, запазени са железните колела с 8 спици и с бронзови обкови за украса около главините.

Още една находка – гробница на жрица

бе намерена от археолога проф. Диана Гергова.  Находката е открита през ноември 2013 г. в могилен насип около голямата Омуртагова могила.  Каменната гробница е била облицована с дебели греди от дъб, а подът й е със специална обработка.  Вътре е намерен цял олтарен комплекс с множество магически предмети, сред които човешки фигурки от глина.  Открити са още златни апликации, бронзови фибули, стъклени мъниста, части от сребърна чаша.  Всички находки са от периода IV-III век преди Христа.  Най-интересни са елементите, свързани с погребалните обреди на древните траки, тъй като някои от тях се срещат за първи път у нас.

Най-богатото погребение на мъж и жена със 200 златни дара

През октомври 2014 г. екипът на проф. Диана Гергова откри поредната уникална тракийска гробница край с. Свещари.  Археолозите проучвали могила №23 на археологическия комплекс в резервата „Сборяново“.  При разкопките, на дълбочина 5 метра, попаднали на две погребални ями – кръгла и трапецовидна.  Центърът на кръглата е глинен олтар, в който лежало съкровището.

Открити са 180 предмета, предимно женски накити от злато. Сред тях са огърлици от стъклени и глинени мъниста, бронзово огледало с желязна дръжка.  Намерен е обреден свещник от желязо, с височина 1.40 м, както и множество бронзови кани, амфори, паничка с овъглено жито, и други.  Те са типично свидетелство за извършвани тържествени церемонии към почитаните от траките богове Аполон и Дионисий.  В глинени съдове в могилата лежали и човешки останки.  Единият съд съдържа женски кости, погребани с ювелирно изработени златни накити, ритуални и култови предмети.  В другия лежат костите на мъж, погребан с боен нож, определен от специалистите като келтски.  Всичко това показва, че става дума за знатно женско погребение.  Най – вероятно е било на тракийска жрица.  Цялото оброчище е построено в стила на късната тракийска култура на гетите.  Експертите го датират от края на IV-ти и началото на III- ти век преди Христа.  Характерни са обредите, извършвани пред квадратен глинен олтар, обагрен в магическите за траките цветове бяло, черно и червено.

Ценни находки за присъствието на келтите по нашите земи

Ценни находки, открити при археологически проучвания в резервата Сборяново край Исперих през 2016 г. дават данни за присъствието на келтите по нашите земи.  При разкопките на разрушена могила, в близост до Голямата свещарска могила, където е открита келтска колесница, екипът на проф. Гергова разкрива келтско светилище, представляващ правоъгълен ров, с ритуална яма в средата.  В рова са намерени находки на войнско въоръжение, сред  които ритуално огънат меч ромфея и келтска войнска тока.

Находките датират към първата половина и около средата на III век пр.Хр. На дъното на един от рововете са намерени и човешки останки от кремирани кости и скелет.  Според проф. Диана Гергова рововете, в които са намерени находките на войнско въоръжение доказват непознати досега в българските земи данни за присъствието на келтите и за взаимоотношението им с гетите. Всички те са около могилата на гетския владетел Котела.  Това по думите на арехолога е времето, когато келтите се появяват в гетските земи и очевидно влизат в мирни взаимоотношения.

Международен екип проучва Могила 39 край Свещари

Разкопките на територията на Сборяново през този археологически сезон продължават с изследването на откритото миналата година келтско светилище.  Проучванията на Могила 39 се извършват от специалисти от българо-швейцарски екип.  На обекта работят трима сътрудници от Женевския университет в Швейцария, професор Диана Гергова и четирима доброволци от Италия и Португалия по програма „Еразъм“.  Специалистите правят фотограметрия и геодезично заснемане, с цел не само регистриране на ситуациите, но и да може в бъдеще да се направят  триизмерни модели, което е съвременен начин на документиране с оглед съхраняване и възстановяване на находките дори на терен на местоположението, където са намерени.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име