Болница „Д-р Добри Беров” в Нови пазар

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ изпрати писмо до здравния министър Кирил Ананиев, с което настоява за промени в начина на финансиране на общинските болници. Предложенията са свързани с предстоящият протест на лечебните заведения на 15 януари. Идеята е да се предотврати закриването на малките болници, които обслужват отдалечени и слабо населени райони, населени предимно с възрастни и бедни хора. Така ще се компенсира липсата на джипита в незаетите семейни практики в тези населени места. Освен това лечението  на пациентите в общинските болници е значително по-евтино за държавата и не изисква много ресурси.

НСОРБ напомня, че медицинските стандарти за брой лекари и тесни специалисти е непосилно за малките болници при кризата за кадри в здравеопазването. Сдружението е направило проучване на територията на общини с такива лечебни заведения и след обобщаване на резултатите е стигнало до конкретни предложения: да се увеличат цените на клиничните пътеки; да се намали изискването за определен брой лекари със специалност за съответните нива на компетентност на отделенията; да се даде възможност на някои от тях да работят на половин щат, за да консултират пациенти; да се разреши на лекари–дефицитни специалисти да работят на втори трудов договор, като се премахне изискването той да бъде основен. И още – при пациенти, приети по спешност, да се зачита консултът от дежурния терапевт, при хоспитализация на пациент по спешност да се признават и отчитат за завършена клинична пътека изследванията по образна диагностика и от клиничната лаборатория, реализирани в рамките на няколко часа в доболничната помощ или в Спешна помощ.

НСОРБ предлага промени и в медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение, пневмология и фтизиатрия, педиатрия, неврология и др. Мотивите са, че се увеличават цените на медикаментите и консумативите, битовите услуги, минималната работна заплата.

Цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 15 години. С парите от тях не могат да се изплатят половината от вложените материали и медицински труд. Липсата на адекватно остойностяването на медицинските услуги е проблем от 2000 г. – стартът на  здравното осигуряване у нас. Никое правителство не желае да го направи, въпреки обещанията преди всеки свой мандат. За това настоява и настоящото ръководство на Българския лекарски съюз, защото е публичен факт, че ако 3,5 милиарда лева се осигуряват за здравеопазване у нас от здравната каса и здравното министерство, то още толкова пациентите плащат кеш, за да бъдат лекувани. Това демотивира българите да плащат здравни вноски, а младите специалисти да остават на работа у нас.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име