Николай Владимиров , Антония Велева и Кръстьо Лафазанов

Ние сме в необявена световна война. Държавите са в политически, икономически, дори културни зависимости, макар дипломацията често да ги прикрива. Войната е в новините, но и в страховете ни. А страхът е най-доброто оръжие на всяка власт. И след като не сме си научили уроците от историята, драматургията ги напомня. Дори с абсурдната тема, че жертвата може да се влюби в окупатора си. Популярен сценарий за филми, книги, пиеси… А те не са само художествена измислица, а истински случаи от живота, за които четем в мемоарната литература.

Премиерният спектакъл „Шошана“ даде летящ старт на театралния сезон в Шумен. Актуална и вълнуваща, пиесата се поставя за първи път в България. Историята е от Втората световна война, но кореспондира с военните действия в Украйна. И с още много теми от близката ни история. Без мракобесие, жестокост и кървави сцени, съдбата на героите е разказана интимно, нежно и много лично, за което допринасят музиката на композитора Добромир Кисьов и сценографията на Анна Янакиева. Автори на пиесата са драматургът  Светослав Томов и режисьорът  Благой Бойчев, нашето талантливо момче с корени от Шумен. Участваха познати актьори, но в ново амплоа, които той беше включил при поставянето на роматичната комедия „Бурунданга“. Премиерата беше миналата година по същото време.

Кръстьо Лафазанов, Валентин Ченков и Вилиана Димитрова в сцена от спектакъла

Пиесата „Шошана“ започва със сцена в окупираната от нацистите Франция, в къща някъде в провинцията близо до границата с Испания. По радиото говори Хитлер, а в семейството на Ханс Жано пристига полковник Ролф Хопе от СС – организацията за прилагане на нацистките расистки политики, идентифицирането и преследването на политически и други противници на нацисткия режим в Германия. Тя организира контрационните лагери. Франция и Германия са съседни държави, чиито войни продължават  столетия. Та нали и сега войната е между две съседни държави, дори между два славянски народа!

Полковникът от СС издирва семейство Драйфус, спасено  с помощта на проф. Жако  – евреин, женен за французойка, с две дъщери Лили и Шошана, преподавател в университета в Бордо.

Еротиката пред хитлеристкия знак завършва фатално

Г-н Жано има две дъщери Жули и Сюзан, която учи философия в Бордо, но се е върнала при близките си. Немският офицер напомня на стопанина, че баща му е бил германец. Той иска Сюзан да цитира сентенция на немските философи, защото те са велики. Тя произнася мисълта на Кант: „Ако загине справедливостта, човешкият живот вече няма никакъв стойност“. Темата на спектакъла е поставена.

Немският полковник има прекрасно обоняние, надушва страха на хората, за да ги манипулира. Ехидно, почти животински, като напомня как с насилие  се осеменяват кравите в обора… Със страх лесно се управлява, виждаме го и в днешната политика.

Действието бързо се пренася на увеселително корабче в Марсилия през месец май 1944 г. То е собственост на  Елизабет Макрон , останала сама четири години след избиването на семейството й. Войниците на СС отново са тук. Музиката и киното срещат французойката с младия офицер Феликс Брукнер, който оказва се е летец, бомбардирал родното й място и ликвидирал сто души, между които и близките й.  Симпатиите между двамата преминават в любов. „Това не е моята война!“ – крещи младият немец на Лили, решена на отмъщение. А полковник Ролф Хопе цинично съобщава: „Любовта в Третия райх винаги побеждава!“ Планът му е да помири двата враждуващи народа – французи и немци. Но в корабчето има експлозиви…

Песента на френцузойката е от „Песен на песните“ на Стария завет. В нея се пее за Шошана – име на цвете, лилия или роза. „Както лилията между тръни, така и моята любима между дъщерите“. Има тълкувание, че Шошана – това е еврейският народ.

На финала главната героиня казва: „Аз съм Лили Драйфус и това е отмъщението на Шошана, на еврейския народ“. Лиричната изповед беше прекъсната от бурните аплодисменти на публиката.

Илия Виделинов, директор на театъра, поздравява участниците в спектакъла

Същата вечер БНТ излъчи документалния филм „Спомени за спасението“ по повод  80 години от спасението на българските евреи. Лентата отрази личната изповед на няколко евреи – наши сънародници, между които и на 94-годишния шуменец Нико Майеров. Да, България спаси своите евреи за разлика от Франция и другите държави през Втората световна война.

След премиерата разговаряхме с Благой Бойчев. Той е роден в Шумен. Когато е в четвърти клас, семейството му се мести във Варна, а по-късно – в София. В НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ първо завършва специалността актьорско майсторство. После защитава магистратура по философия в СУ „Кл. Охридски“ и отново се връща в Театралната академия, където учи режисура. Започва работа като актьор в „Модерен театър“. През 2011 г. е сред основателите на театър „Реплика“. „Шошана“  е 11-та пиеса, на която е режисьор и първата като автор на текста съвместно със Светослав Томов.

За спектакъла Благой Бойчев сподели: „В началото подготвяхме пиесата за камерна сцена. Сега гонихме интимна атмосфера, колкото и да е невероятно за голяма сцена. Войната е близо до нас и вълнува всички. Ние си задаваме въпросите за достойнството, саможертвата, дали бихме убили по морални причини. Ролята на полковника от СС е страхотно предизвикателство за Кръстьо Лафазанов и той се справи прекрасно. Лесно се играят студени, авторитарни хора. Лошите неща се правят не само от жестоки хора, но и от видимо спокойни и любезни личности, с които трябва да внимаваме. За тази пиеса силно съм вдъхновен от филма „Гадни копелета“ на Тарантино. Ние развиваме съвсем друга хипотеза. Там нещата са черно-бели. Много ми се ще зрителят да си зададе въпроса:  дали би жертвал любовта си, за да отмъсти. Тогава по-малко ще искаме война, повече ще искаме мир“.

Актьорът Николай Владимиров и режисьора Благой Бойчев

„Шошана“ е спектакъл с бъдеще. Той ще се развива сценично, а сигурно ще изкуши творчески и други театрални трупи в България. На шуменска сцена играха актьорите: Николай Владимиров, Антония Велева, Валентин Ченков, Росен Караджов, Катрин Ла /Лалова/, Вилиана Димитрова. Разбира се, пиесата се реализира със специалното участие на Кръстьо Лафазанов.

Трупата получи цветя от община Шумен и „Херти“ АД. Билетите за този спектакъл бързо свършиха, а препълнената зала беше най-голямата награда за колектива на ДКТ „Васил Друмев“.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име