Общо десет спектакъла участват в конкурсната програма на театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен тази година.Сред тях  две чуждестранни постановки, а също и две български, които ще са в паралелната програма на фестивала, който ще се проведе от 11 до 16 май.

Близо 30 заглавия е изгледал селекционерът на тазгодишното издание на ТФ „Нова българска драма” в направление „Преглед на спектакли” тетароведът Илко Ганев. По технически причини не могат да присъстват  – “Опит за летене”, спектакъл на Народния театър, „Дебелянов и ангелите“, спектакъл на Драматичен театър – Пловдив и „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“, спектакъл на МГТ „Зад канала“. В състезателната част попадат 6:

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ВАСИЛ ДРУМЕВ” ШУМЕН

„КУКЕРИ” – танцов спектакъл на Стефания Георгиева;

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЛОВЕЧ

„БОЖАН, ПЕТЪР и ПАВЕЛ” по „Гераците“ на Елин Пелин;

ТЕАТЪР „ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ” КАЗАНЛЪК

„ЦИГУЛАРКАТА НА БОГА” от Стефан Цанев;

ОСАИК  „36 МАЙМУНИ” СОФИЯ

„ДОМ ЗА ОВЦЕ И СЪНИЩА”от Здрава Каменова;

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР СТАРА ЗАГОРА

„ЖЕНИТЕ ОТ ПОРТОКАЛОВИТЕ ГРАДИНИ” от Оля Стоянова;

ТР „СФУМАТО” СОФИЯ

„ЛУДА ТРЕВА”по текстове на Йордан Радичков.

„Трудно е да бъдат обединени избраните заглавия в обща тема или обща фестивална посока. Всяка от постановките говори на собствен език, и най-вече на собствен театрален език, търсейки връзка със сегашното живеене.”, споделя Илко Ганев.

В съпътстващата програма попадат два спектакъла „Апарт” – документален спектакъл на Илко Ганев на театър „Азарян” и „Ами сега!!!” от Димитър Маринов на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.

От кандидатствалите пиеси селекционерът в направление  „Авторски прочит“ – Катерина Георгиева избра следните, които ще се състезават за наградата за драматургия:

  1. „Ръкавица“ от Пресиян Кузов
  2. „Костенурка върху ябълка“ от Филип Илчовски
  3. „Тройка“ от Малин Маринов
  4. „Дъхът на дявола“ от Цвета Ерменкова

На 12 май  от 10:00 ч. в зала „Нова българска драма” ще се проведе творчески диалог на тема „Съвременна българска драматургия“ с участието на драматурзите Стефан Цанев и Димитър Димитров, режисьора Максима Боева и Катерина Георгиева – селекционер в направление „Авторски прочит”.

Журито:

– ПРОФ. ВИОЛЕТА ДЕЧЕВА – ТЕАТРОВЕД, е български театрален изследовател, историк и критик. Доктор и доктор на изкуствознанието професор по театрознание в Нов български университет.

– АНТОН УГРИНОВ – режисьор и актьор, преподавател по Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ в екипа на проф. Атанас Атанасов.

– ДОЦ. ЕЛЕНА ИВАНОВА – костюмограф и сценограф с близо четиридесет-годишна кариера в театъра, киното и др.

– МИТКО НОВКОВ – литературен и медиен критик, публицист, културен журналист. Доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по журналистика и масова комуникация. Автор на няколко книги и много публикации.

– ЮЛИАНА САЙСКА – актриса, движенчески театър

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име