Знаете ли коя е причината за първата финансова криза в модерния свят? Лалето! Същото това красиво и крехко цвете, което днес е символ на Холандия,  преди 380 години предизвикало първата криза в историята на съвременния капитализъм. През 1637 г. на фондовата борса в Харлем неочаквано се сринали цените на лалетата, които по онова време били неимоверно раздути. Точно като имотният балон, който се спука пред погледа ни, само че тогава балонът бил от цветя.  Лалето било единица мярка за лукс и луковиците се продавали за астрономически суми.  Казват, че за 3 луковици можело да си купиш дом. Е, когато балонът се спукал, само за една нощ фалирали хиляди търговци.

И си представете сега какво могат да направят милиони лалета в същата тази Холандия? Най-красивият пролетен парк в света.  Кюкенхоф – най-голямата цветна градина и най-сниманото място на земята.

Над 7 милиона лалета, нарциси, зюмбюли, лилии и орхидеи, нацъфтели на площ от 32 хектара. Цели три месеца са необходими за засаждането на луковиците им в земята. И огромно вдъхновение, с което 30-те градинари на Кюкенхоф създават най-красивото пролетно шоу на света. Само лалетата са над 100 вида, а 15 километра алеи сред божествени градини приковавате посетителите за цял ден.

Keukenhof в превод означава „зеленчукова градина” и се намира в южната част на Холандия, между Амстердам и Хага.  Паркът се облагородява и поддържа от далечния 15-и век, когато е бил проектиран като част от замък. В сегашния си вид градината е официално открита от кмета на съседния град Лис през 1949 г., когато е било и първото изложение на цветя, имащо за цел да позволи на производителите да  представят своите хибриди и така да се подпомогне износа на Холандия. Оттогава изложението се провежда всяка година.

Паркът Кюкенхоф е наистина уникален. В него има и прекрасни градини с цветя, и тематични павилиони, и кафета за всеки вкус.  Освен основната градина, има още седем, наречени „Вдъхновяващи градини”. Освен това в парка се провежда и цветно шоу, парад на цветята, както и семинари с полезни съвети за любителите фотографи. Тук може да видите и стари запазени сортове растения, които не се срещат другаде по света.

Освен че имат на разположение километри алеи, езерца, посетителите могат да се включат в работилници за изработка на украшения от цветя, могат да се запишат на курс по цветарство, да карат колело, да си направят пикник.  В парка има минизоокът, лабиринт с жив плет, слънчев часовник, вятърна мелница на повече от 100 години, няколко кафета и ресторанти. По време на сезона в градините се организират над 20 цветни изложения.

Паркът обаче е отворен само два месеца в годината. В този период тук се стичат над 800 000 посетители от цял свят.  Тази година Кюкенхоф ще работи от 23 март до 21 май. Всяка седмица от този кратък период е прекрасна по свой начин. Първите пролетни цветя след дългата зима, които можете да видите през март. Първите лалета през април. Цялата цветна експанзия през май.

Миналата пролет първите лалета се появиха на 7 април, по-късно от обичайното заради хладното време.  Аз посетих Кюкенхоф преди няколко години в края на март и някои от лалетата вече бяха цъфнали. Разбира се, за да видите разцъфнали всички градини, най-доброто време е краят на април.

Около 20 април в парка вече може да се видят и лалетата, и нарцисите, и хиацинтите. През май някои цветя вече започват да прецъфтяват, но до средата на месеца все още могат да се видят полетата с невероятни цветя.

Повечето екскурзианти предпочитат да посетят парка на традиционния Парад на цветята в края на април. И с основание. На първо място, това е впечатляващо зрелище. Плюс е и фактът, че времето вече се затопля и не на последно място, на 27-и април в Холандия се чества денят на кралицата – събитие, което не е за изпускане.

Тази година парадът на цветята ще де проведе на 22-23 април. Темата на парада, която се сменя всяка година, сега е холандският дизайн.

Информация за цените, условията за посещение и организираните събития може да откриете на официалния сайт на парка, където може да се насладите и на по-обширна галерия от красиви снимки и клипчета: www.keukenhof.nl.

Снимки keukenhof.nl

А ако решите да си подарите една разходка в Кюкенхоф, лично аз бих ви посъветвала веднага да започнете да търсите дати за пътуване и хотели. Отсега нататък цените  само ще растат…

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име