Годината е 2014. Пак е наложен външен водач на ДПС в Шумен, но тогавашният лидер Нуридин Исмаил успя да спечели изборите. Снимка radian.bg

Над 15 години ДПС е първа политическа сила в Шуменска област, а при последните три парламента неизменно печели половината от общо 6 депутатски мандата в региона. Движението традиционно получава около 30 000 гласа в Шуменско, които му гарантират трима народни представители от местната листа. Досега.

На тези избори шуменската структура на Доган отива разделена и раздирана от скандали. И това не е някаква тайна, а факт, признаван и от централното партийно ръководство. Според запознати с настроенията в Шуменско, този път ДПС може да остане само с един депутат в традиционната си крепост. И този депутат няма да е от Шумен, защото за водач на местната листа беше пратен външен човек – д-р Нигяр Джафер от Разград.

Много от старите активисти на движението възприемат това като шамар и изобщо не крият недоволството си. „Ние сме една от най-силните структури на ДПС в България, а ни налагат външен човек, това е изключително обидно за хората, които са работили за партията! Толкова ли нямаше достоен кандидат от Шуменско?“, негодуват активисти, пожелали анонимност.

Заради обидата, заради наложения отвън водач на листата и заради спорни кандидатури в нея, много от членовете на ДПС се заканват да не гласуват за своята партия. Очаква се част от недоволните да прелеят гласове в ДОСТ.

Всъщност, сегашната ситуация в ДПС има двегодишна предистория. Още през 2014 г. в редиците на движението започна да се усеща напрежение заради междуличностни конфликти на някои от силните партийни мъже. За да се потушат искрите, от централата спуснаха външен водач на листата – Айдоан Али от Разград, който влезе в парламента като депутат на Доган, но премина в редиците на Местан. Никой не го познаваше в Шуменско, признават сега активистите на Доган. Тогава обаче начело на шуменската структура беше кметът на Хитрино Нуридин Исмаил – изключително опитен политически лидер, който в продължение на два парламента дотогава беше осигурявал трима депутати на ДПС. И през 2014 г. Исмаил успя да мобилизира партията, въпреки наложения отвън непознат водач, и осигури близо 29 000 гласа в региона. Така кметът на Хитрино записа хеттрик и за трети път изпрати в парламента още една тройка депутати.

Малко по-късно обаче скандалите превзеха ДПС и ръководството беше сменено както на областно, така и на общинско ниво. Вместо да затихне, разделението в партията ставаше все по-дълбоко. И сега централата отново реши проблема по соломоновски – вместо да издигне някой от двете враждуващи групи, изпрати за водач на листата външен човек. Поне това беше публичното обяснение. Стари депесари обаче подозират, че така централата гарантира депутатското място на д-р Джафер, защото ситуацията и в Разград не била сигурна.

Какъвто и да е истинският мотив, факт е, че най-силната партия в Шуменска област отива на изборите разделена и обидена. Доколкото изобщо ще отиде. В същото време ДОСТ засилва влиянието си в региона, защото привлича недоволните.

Сега ще останат с един мандат в Шумен, казва по адрес на ДПС дългогодишен местен активист. В самата партия се надяват, че спадът в гласовете няма да е чак толкова драстичен, но че ще има значителен отлив – това е сигурно. Ако се съди по президентските избори, партията на Доган ще трябва доста да се бори, за да спечели две депутатски места в Шуменско. Третото май всички го отписват…

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име