Директорът на шуменската болница д-р Атанас Атанасов, заместник-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова и синдикалистите Соня Върбанова, Радостин Павлов и Емилия Кирева на пресконференция по повод социалното напрежение в МБАЛ - Шумен.

В многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Шумен трябва да се направи преструктуриране , което ще включва и закриване на дейности. Това заяви пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов, в отговор на въпроса дали болницата има средства за повишаване на заплатите на лекари и медицински сестри.

Стана ясно, че МБАЛ – Шумен е в тежко финансово състояние. По данни на синдикатите, през последната година болницата е натрупала загуби  в размер на близо 900 000 лв., има и неплатени задължения за медикаменти за още 300 000 лв. Според д-р Атанасов, причина за лошото финансово състояние е фактът, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 10 години, докато минималната работна заплата се повишава непрекъснато.

Д-р Атанасов заяви, че на среща с колектива на болницата ще представи пълен анализ за състоянието на здравното заведение, както и оздравителна програма. Именно в тази оздравителна програма, освен съкращения на кадри, се предвижда и намаляване на дейности. Директорът на болницата не каза кои отделения ще бъдат засегнати от преструктурирането, но увери, че няма опасност за съществуването на самата болница.

Друг е въпросът с какви кадри ще работи болницата в областния град, тъй като заради лошото финансово състояние започват да бягат и лекари, и медицински сестри.  Това призна заместник-кметът на Шумен по здравеопазване д-р Светлана Маркова. Според нея, в момента има затруднения с издръжката не само на персонала, но и на самата болница.

Д-р Маркова и директорът на МБАЛ – Шумен д-р Атанасов участваха в съвместна пресконференция с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ по повод обявения за 1 март протестен митинг на работещите в здравното заведение.

Повод за недоволството е провалът на преговорите за нов колективен трудов договор. След 4 срещи със синдикатите директорът на болницата е обявил, че няма средства за повишаване на заплатите, съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ в болницата Соня Върбанова. По-късно обаче д-р Атанасов еднолично е увеличил заплатите само на сестрите от новопазарската болница, която беше присъединена към шуменската, и това е взривило социалния мир в колектива.

След разговори при кмета на Шумен Любомир Христов синдикатите отмениха протеста и решиха да започнат нови преговори с директора на болницата за подписване на колективен трудов договор. Никой обаче не дава гаранция, че разговорите ще са успешни. Срокът за водене на преговори е 14 дни, предупреждават от синдикатите, намеквайки за нови протести.

А всъщност и синдикатите, и работещите в болницата съвсем не искат чудеса. Даже са скромни, като се имат предвид работните заплати в други браншове. Исканията са следните: основната заплата на лекар с 2 /две!/ специалности да се увеличи на 1070 лв., лекар с една специалност да получава  970 лв., а заплатата на сестрите да стане 730 лв. Сега са по-ниски. И не е чудно, че в шуменската държавна болница остават все по-малко специалисти.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име