Хиляди жители и гости на Велики Преслав наблюдаваха зрелищна възстановка на освобождението на града преди 139 години. Снимка Radian.bg

На 3 март хиляди граждани аплодираха освободителите на Велики Преслав във възстановка на военните действия от 1878 г.

Зрелищна възстановка на военните действия за освобождението на Велики Преслав през 1878 г. събра на националния празник 3 март близо 2000 жители и гости на старата столица.

Снимка Radian.bg

С балони и национални знамена в ръка, хората изпълниха централния градски площад, за да аплодират атрактивния спектакъл на шуменския клуб „Традиция“ и да посрещнат отново освободителите.

Близо 100 участници се включиха във внушителна възстановка на събитията отпреди 139 години, а топовните гърмежи, изстрелите от пушките и пироефектите направиха картината още по-ефектна за публиката.

Възстановка на сраженията през 1878 г. между руската и турската войска край Велики Преслав.

На площада бяха пресъздадени епичните събития от началото на 1878 г., когато руски части от Източния отряд се насочват към Велики Преслав, носещ по онова време името Ески Стамбул. Недалеч от града руските войски водят ожесточени боеве с части на базирания в Шумен  40-хиляден корпус на Мехмед Али паша.

Снимка Radian.bg

Освен с редовната турска армия, руските войски трябва да се бият и с черкезки банди, които по онова време върлуват по селата и тероризират мирното българско население. В сраженията между руските и турските войски нито една страна не успява да спечели надмощие и е сключено примирие,след което турските части се оттеглят към Шумен.

Във Велики Преслав обаче остават черкезите, които продължават да грабят и тероризират местното население. Руските войски решават да се намесят и обезвреждат мародерите.

139 години по-късно участниците във възстановката пресъздадоха освобождението на Велики Преслав и топлото посрещане на освободителите от местното население. Изпълнителите бяха наградени с дълги овации, а празникът завърши със салюти в чест на 3 март.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име