Мераклийско хоро се изви в центъра на село Габарево като част от инициативата "Пробуждане с хоро". Организираха го младежите от кукерска група "Мераклии". Снимка Павел Павлов

Десетина младежи от едно подбалканско село показаха как и шепа хора от малко населено място могат да направят голям празник и да повдигнат българския дух и позавехналото ни самочувствие. На 3 март младите мъже от една още по-млада кукерска група, наречена „Мераклии“, организираха истинско тържество в родното си село, като се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро“.

Младежите от кукерската група „Мераклии“. Снимка Павел Павлов

Място на действието беше Габарево, село в центъра на Розовата долина, на 20 км от Казанлък, което в последно време стана известно като царството на кукерите. Защото тук традициите на кукерските игри се предават по наследство от баща на син и стават все по-зрелищни и масови.

Венци пред паметната плоча на Апостола. Снимка Павел Павлов

Но на националния празник младежите от група „Мераклии“ оставиха маските и хлопките и ги замениха с традиционни национални носии. Облечени в български шевици, младите хора поднесоха венци пред паметната плоча на Васил Левски в къщата, където Апостола е основал комитет в Габарево.

Групата, предвождана от Райна Княгиня, обиколи селото под аплодисментите на

Снимка Павел Павлов

хората и организира истински празник на площада – със запален огън, традиционни погачи и разбира се, българско хоро. Нарекоха го мераклийско, на името на групата и на него се хвана цялото село.

По-късно младите хора се включиха в празненствата в Калофер по покана на кмета на града Румен Стоянов, който ги представи пред своите съграждани.

Кукерската дружинка „Мераклии“ е създадена преди 4 години, а рожденният й ден е 3 март. Макар и млада, групата вече направи първите си успешни участия на фестивали в Перник и Павел баня. В състава в момента има около 35 участници, като след всеки празник броят на кандидатите расте.  „Старците“, както наричат кукерите в Габарево, са от всички възрастови групи, но младежите преобладават и са сърцето на всички инициативи.

Групата е много харесвана от хората именно заради младежкия ни състав, казва организаторът на „мераклийското хоро“ Златан Михалев. Освен да се забавляват и да пазят кукерските традиции, младите хора са си поставили за цел да съхраняват българското културно наследство. Затова те ще се подготвят за участия във всички празници и събития в региона.  Целта на нашата кукерска група е да запазим и разпространяваме българщината сред младите хора, казва Михалев.

Снимка Павел Павлов

Инициативата „Пробуждане с хоро“ обедини на 3 март много българи от малки и големи населени места. Тя беше подета от „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“, които призоваха на националния празник всички българи да се хванат на хорото като символ на единство, сплотеност, подкрепа и надежда.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име