Голям хипермаркет в град Тхан Хоа. Във Виетнам покупателните възможности на работещите и на хората от третата възраст са значително по-добри от тези на мнозинството българи. Снимка Симеон Янев

Автор Йордан Йорданов

През февруари шуменецът Симеон Янев гостува отново на приятеля си Нгуен Суан Фи във Виетнам, с когото се познават от 1979 г., когато виетнамският младеж пристигнал в България по междудържавна спогодба. Нгуен Фи се завръща в родината си през 1991 г., но въпреки разстоянието, двамата мъже пазят приятелството си вече 26 години след раздялата.

Когато през далечната 1979 г. Нгуен Суан Фи пристигна от Виетнам в Шумен, той беше едва 18-годишен, спомня си Симеон Янев и обяснява: Започна работа в тогавашното управление „Строителна механизация“ на Строително-монтажния комбинат в Шумен, заедно с още десетина виетнамски момчета.

Тогава в техните очи България беше държава за подражание. Правеха сравнение, че докато с една средна заплата тук можеха да си купят хиляда хляба, във Виетнам  месечна заплата стигала само за 30 кг ориз.

Днес средното месечно възнаграждение в провинция Тхан Хоа, където живее Нгуен, е 1000 долара и с тях могат да се купят около 6 тона ориз. Затова Виетнам, където прибират по 2-3 реколти от тази зърнена култура, изнася големи количества от нея.

Виетнамците масово ходят на работа с мотори и малолитражни коли, а цената на горивото е с 1/3 по-ниска от тази в България. Снимка Симеон Янев

Стандарт

Оказва се, че във Виетнам покупателните възможности на работещите и на хората от третата възраст са значително по-добри от тези на мнозинството българи. Хранителните стоки и в Ханой,  и в Тхан Хоа са по-евтини от тези в България. Бензинът и дизелът се продават по 1,40 – 1,50 лева за литър.

Във Виетнам работещите се пенсионират на 60-годишна възраст, като най-ниската пенсия е 300 долара, а най-високата е 600 долара месечно. Просяци и клошари няма.

В работния кабинет на председателя на провинция Тхан Хоа Нгуен Фи. Снимка Борис Янев

След като през 1991 г. Нгуен Фи се връща от България във Виетнам, започва работа като строител. Не след дълго става един от водещите предприемачи в Тхан Хоа, където строителният бизнес процъфтява. През 2009 г. на Нгуен му предлагат да влезе в политиката и той е избран за партиен ръководител (Виетнам е с еднопартийна политическа система, начело с Виетнамската комунистическа партия) на провинция Тхан Хоа, а отскоро е председател (областен управител) на провинцията.

За да заема тези длъжности, той не трябва да се занимава с частен бизнес. От предприемаческата му дейност остават два 10-етажни хотела, а в строеж е още един хотел на 22 етажа.

Къщата за гости в градината с дърветата бонзай. Снимка Симеон Янев

Нгуен е с тънък усет към красотата и хармонията между човешката дейност и природата – не спира да хвали виетнамския си приятел Симеон.

Кът от градината с дървета бонзай. Снимка Симеон Янев

На площ от 15 дка той има градина с дървета от вида бонзай, засадени в големи вази, а между тях и под специални навеси  са подредени изваяни от вятъра и океанските вълни редки минерали и причудливи дървесни образувания.

Под специални навеси са подредени изваяни от вятъра и океанските вълни редки минерали и причудливи дървесни образувания. Снимка Симеон Янев

На 15 км от град Тхан Хоа, чието население е около 400 000 жители, Нгуен е купил блато, заемащо 86 дка. В момента той е организирал отводняването му, след което ще го превърне в градина, засадена с редки растения с екзотични подправки.

Блатото край Тхан Хоа, постепенно се превръща в градина с екзотични подправки. Снимка Симеон Янев

Следва: в третата част ще ви разкажем за старите и новите приятелства на Симеон Янев и сина му Борис във Виетнам

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име