Туризъм Ивановските скални манастири
Ивановските скални манастири. Снимка pravoslavieto.com

Културният туризъм в Североизточна България като потенциал за развитие на печеливш бизнес – това е темата на актуален майсторски клас, който се организира от факултета по международна икономика и администрация на ВСУ „Черноризец Храбър“. В двудневния форум на 5 и 6 април ще участват проф. Николай Овчаров от Националния археологически институт на БАН, директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов и преподаватели от университета.

Заявки за участие в майсторския клас вече са дали специалисти от практиката, ръководители на общински дирекции от Североизточна България, представители на туристически камари. В програмата на форума са предвидени различни интересни панели: новите възможности и предизвикателства пред културния туризъм в региона, съвременните тенденции в неговото развитие, дигиталният маркетинг на туристическия бизнес и онлайн-позиционирането на различни дестинации.

Туризъм Мадарският конник
Мадарският конник. Снимка wikipedia.org

Най-атрактивните културно-исторически забележителности в Североизточна България са Мадарският конник, Ивановските скални църкви и гробницата при с. Свещари. В края на март те бяха тема на международна конференция за световното наследство на ЮНЕСКО, организирана от Регионалният исторически музей в Шумен.

Педагогиката, за която държавата разреши 4 % по-голям прием, поскъпва в почти всички български вузове, но в Шуменския университет се запазва старата такса от 350 лв. за година. Това е най-евтиното обучение в страната, тъй като от есента педагогиката ще струва 530 лв. в Софийския университет, 500 лв. във Велико Търново и 520 лв. в Бургас.

Освен педагогиката, по 350 лв. годишно в Шумен ще струва и обучението по икономика и по туризъм. За тези специалности, обаче, държавният прием за всички университети е силно орязан, въпреки че традиционно имат достатъчно кандидати.

В Шуменския университет бройките са намалени почти наполовина. В специалността икономика бройките се редуцират от 40 на 20, в социалните дейности намаляват от 110 на 55, а в туризма ще има само 21 места. Затова от новата учебна година първокурсниците по туризъм вече ще учат в Шумен, вместо във Варна.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име