Катедрата „Теология“ в шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ е била закрита поради недостатъчен брой преподаватели, обяви сайтът „Двери на православието“. Катедрата не е закрита, а е прехвърлена в „История и археология“, отговориха от висшето учебно заведение.

Дали чрез закриване, или чрез прехвърляне, факт е, че теологията вече не съществува като самостоятелна катедра в шуменския университет. И не заради липса на студенти, а поради недостатъчно преподаватели. Ето какво се казва в официално изявление на университетското ръководство по този повод:

От 1 март 2017 г. катедра „Теология” остава в намален числен състав, което е в несъответствие с член 26 „д” от Закона за висшето образование. През последната година нееднократно ректорът на висшето училище е настоявал да бъде обявен конкурс за преподавател, но ръководителят на катедрата доц. Стефан Стефанов се противопостави на тази идея. Това наложи членовете на катедра „Теология” да бъдат прехвърлени в катедра „История и археология”. Така не се нарушава нито организацията, нито управлението и качеството на учебния процес.

Снимка Шуменски университет

В „Двери на православието“ обясняват, че след смъртта на проф. архимандрит д-р Павел Стефанов и пенсионирането на проф. д-р Ангел Кръстев, както и след освобождаването на гл. ас. Янка Драгомирова от 1 януари 2017 г. числото на преподавателите е спаднало далече под нужния минимум.

Освен това преди две години по време на акредитационната процедура на специалността и катедра „Теология“ в ШУ се разгоря скандалът с обвиненията в плагиатство на тогава действащ професор. Тогава акредитационната комисия /НАОА/ даде най-ниска оценка на катедрата.

Същевременно беше отнето правото на катедрата да обучава в магистърска и докторска степен, което беше наистина убийствено за специалността Теология (Богословие) в този университет, коментират от православния сайт.

Ръководството на катедра „Теология” в лицето на доц. Стефанов не положи никакви усилия да изпълни пълноценно препоръките на НАОА и да укрепи катедрата и обучението по направление „Религия и теология” с хабилитиран състав на първи основен трудов договор, заявиха по този повод от университета.

В момента в специалността „Теология” се обучават общо 36 студенти (I курс – 10, II курс – 10, III курс – 7, IV курс – 9 ). А драмата около катедрата по теология беше обобщена лаконично във фейсбук: Краят на цяла една епоха!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име