Тежкият полк беше прехвърлен на община Шумен, но сградите са изоставени и се рушат. Снимка 24 часа

Строителна страст е обхванала шуменския кмет Любомир Христов. И то забележете – към мащабни спортни обекти. След многомилионната „Арена Шумен“ идва ред на нов едрогабаритен, откъм обществени средства, проект.

Този път кметът внася докладна записка за обсъждане на общинската сесия в подкрепа на строителството на „средно футболно училище“, което да бъде изградено върху терен на бившия Тежък полк в Шумен. Предложението, идващо от почти неизвестното  сдружение „Футболен клуб Волов 1929“, предвижда създаването на футболна школа за млади, талантливи футболисти от страната, които нямат възможност да плащат високите такси за обучение. В тази школа отначало щели да се обучават 30 деца от 8 до 12 клас, които постепенно да стигнат 100-120.

Школата щяла да бъде от колежански затворен тип, като за целта да се изградят открити и закрити игрища с естествени и изкуствени настилки, общежитие и други съоръжения на стойност 6 – 8 милиона лева. За целта трябвало да се кандидатства по европейската оперативна програма „Региони в растеж“. За целта обаче общината в Шумен трябвало да предостави  терен за строеж. Според вносителите на проекта за футболното училище Петър Рафаилов и Милен Пенчев целта била „да се възроди футбола в Шумен без да се искат пари от общината“.

От пръв поглед идеята е примамлива – как само звучи „да се възроди футболът в Шумен!“. Смущаващо е само, че пари няма…Е, като няма в Шумен, в Европа нали има, ще кандидатстваме, ще ни дадат. Какво са за Европа 6 – 8 милиона и то в левове?! Само че отдавна подобни проекти  нищо добро не раждат в България, освен добри комисиони.

Какъв е пътят за възраждането на футбола в Шумен го показаха нагледно братя Домусчиеви само на 50 километра от „футболния Шумен“: Инвестираш собствени средства смело, но и умно, постигаш резултати, които за няколко години ти връщат стократно вложените средства. Другото е като захарния памук по панаирите – красив въздух под налягане…

Коментар на Йордан Йорданов

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. А как е избран именно футбола. Бих предложил да се възродят вдигане на тежести, тенис на маса, хандбал, волейбол, баскетбол, борба, бокс, спортна гимнастика, колоездене, фехтовка, безмоторно летене, тенис на корт, туристическо ориентиране, водните спортове на езерото и какво ли не още. Без да се заяждам ама във футбола успехи не сме имали. Успехите дойдоха с Шогуна, а там нещата приличат малко на Разград и Домусчиев, а не на обществена му шуменска работа. То за обществените работи в Шумен още през турско е писано колко са били успешни – между другото споменавам, конкретно за българската община. Отделно в последно време все по-популярни са и бойните спортове – киокушин, таекуондо и т.н. Със същите пари като инвестиция колко деца биха тренирали тези спортове например. За мен една идея е да можем да отоплим и климатизираме залите на училищата и там да развиваме ежедневно, ежечасно и целогодишно спортове, които са по-леки като инвестиция и ще са по-масови.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име