Уникален монумент, наречен „Паметник на благодарността“- от арменците за българите, ще бъде открит в Шумен на 3 юни.  Величествената бронзова скулптура е невиждана по мащаб – тежи 600 кг, с височина 3 метра и широчина 2 метра.

Монументът е израз на огромната благодарност на шуменските арменци към България и българския народ за това, че са приели хиляди бежанци от Османска Турция в началото на миналия век, обясниха организаторите от арменската общност в Шумен, която наброява около 250 души.

Преди век, когато оцелелите арменци са бягали от ужасите на геноцида, България се е превърнала за тях в остров на спасението, казват днес техните наследници.  В знак на благодарност те подаряват на Шумен прекрасната скулптура, дело на известния шуменски творец Румен Михайлов.

Внушителната скулптура вече е монтирана в централната част на Шумен. Снимка Ивайло Сакелариев

Паметникът е изцяло от бронз и има исторически нюанси. Представлява подвижен параклис, спрял завинаги на шуменска земя, в основата му са колела от волска каруца, над тях е изваяно Евангелие на български и арменски език, върху което се извисява кръст, а най-отгоре е вечно възраждащата се птица Феникс.  600-килограмовият паметник е изработен в известна леярна в Сопот.

Скулпторът Румен Михайлов пред своя „Паметник на благодарността“. Снимка Ивайло Сакелариев

Монументът струва около 55 000 лв., като 50 000 лв. са лично дарение от известния руски бизнесмен Кеворк Кесоян, а останалата сума е от арменската църква „Света Богородица“ в Шумен.  Преди 10 години Кесоян финансира и изграждането на паметника на княз Валериан Мадатов в Шумен, който беше изработен от скулптора Георгий Франгулян.

Именно до бюста на ген. Мадатов ще бъде монтиран и Паметникът на благодарността, който официално ще бъде открит на 3 юни от 11 ч. в градинката на булевард „Славянски“ /срещу „Детски свят“/.

Кметът на Шумен Любомир Христов присъства на откриването на паметника. На преден план е московският бизнесмен Кеворк Кесоян, който финансира изграждането на монумента. Снимка Ивайло Сакелариев

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име