Сайтът topnovini.bg е с блокиран достъп, редакцията е запечатана.

Трети ден сайтът Topnovini.bg, собственост на покойния шуменски бизнесмен Николай Йонков, не публикува нищо.  Достъпът до сайта е блокиран, паролите на журналистите са невалидни, а редакцията е запечатана, съобщиха работещи в електронното издание, което има около 40 служители в кореспондентските си офиси в страната.

Събитията се развиха неочаквано бързо след смъртта на Николай Йонков, който почина на 20 юни след продължително боледуване.  Публична тайна беше, че неговите наследници вероятно няма да задържат последната медия от бившата му империя – сайта Topnovini.bg, но хората от бранша очакваха, че изданието ще бъде продадено, а не закрито.

В края на миналата седмица наследниците на Йонков съобщили на журналистите, че спират сайта , защото още не са влезли във владение на наследството си и не могат да подписват никакви документи, разказаха колеги от изданието.  Достъпът до сайта веднага е блокиран и редакцията е запечатана.

На всичкото отгоре журналистите попаднали в някакъв кошмарен парадокс – наследниците на Н. Йонков заявили, че не могат да освободят персонала си официално от работа, а пък самите служители също не могат да напуснат, защото седалището на фирмата-собственик е в София, където била пълна бъркотия.  Ако искаме да напуснем работа, трябва да отидем в София и да занимаваме столичната инспекция по труда, оплакаха се колеги от сайта.  Те се притесняват, че заради неуредиците дори не могат да започнат работа на друго място, защото официално се водят служители на  Topnovini.bg за неустановено време.

Покойният Николай Йонков. Снимка tvn.bg

Покойният Николай Йонков беше собственик и на грандхотел „Шумен”, грандхотел „Рига” в Русе и хотел „Мадара”.  Освобождаване на служители има и от хотелите, което показва края на епохата „Николай Йонков“, съобщиха от екипа на  Topnovini.bg.

До 2004 г. Йонков беше собственик на ТОП телевизия, която в най-силните си години излъчваше в  11 градове в страната.  След закриването й, започна да издава в. „Топ новини“, който първо беше всекидневник, а впоследствие излизаше два пъти седмично.  Вестникът беше спрян през април, след парламентарните избори.

За шуменския бизнесмен разказва и германският разследващ журналист Юрген Рот, който в книгата си „Новите български демони“ описва съдебните дела на Йонков с групировката ТИМ.   През комунизма Йонков е бил барман и управител на ресторант, а първото си заведение наел през 1987 г., пише Рот.   През 1992 г. Йонков взе под наем грандхотел „Шумен“, за който признава пред германския журналист: нов хотел беше, но с много хазарт и проституция.

Пет години по-късно Н. Йонков купи хотела заедно с цялата фирма „Балкантурист“ – Шумен. Тогава Агенцията по приватизация му продаде 60 % от акциите на държавното дружество за 406 милиона лева, които само няколко години по-късно, след деноминацията, станаха 406 хиляди лева.  Йонков твърди пред Юрген Рот, че е платил сделката с кредит от Българо-американската кредитна банка.

През 1996 г. Йонков създаде Топ телевизия и стана влиятелна фигура в българския медиен свят. Според съобщения в медиите обаче, тя не е работила в съответствие с нормативните уредби, тъй като имала само регионален лиценз, а излъчвала в 11 града в България, пише германският журналист.

Хотел „Шумен“.

През 2004 г. Йонков ипотекирал телевизията в Българо-американската банка, където вече имал големи кредити, обяснява Рот.  Същата година телевизията спря да излъчва.  По-късно банката продаде дълговете на едно от дружествата на ТИМ, след което започна дълга съдебна битка между двете страни.  Йонков обвиняваше хората от ТИМ, че насила са му взели собствеността, но германския журналист се е срещнал и с Иво Каменов и го цитира да казва: „Точно обратното. Отивате в данъчното и виждате какви дългове има той/ Йонков/, не само към държавата.  От години не е плащал на хората си социални осигуровки. Има дългове, а се вози в S-класа.   Хотелите са купени през 1996 г. за 600 000 долара.  После стана заместник-председател на социалдемократите.  Получи кредит от банката при Държавния департамент на САЩ.  Дълги години не го плащаше.  Аз изкупих дълговете му и те бяха обявени за публична продажба, всичко беше съвсем официално.  Тогава един от хотелите му изведнъж се прехвърли на името на майка му, което от юридическа гледна точка е абсурдно.  И държавата взе участие в това. Този човек в момента има над 4 милиона лева дългове, прилага всички трикове, кара S- класа, стои в хотела, който е наша собственост, прави каквото иска“ / край на цитата/ .

От цялата империя „Балкантурист“ през последните години собственост на Н. Йонков бяха останали грандхотелите в Шумен и Русе, както и почти празният хотел „Мадара“.  Още не е ясно какво ще се случи с тях, но едно е безспорно – наблюдаваме края на една 25-годишна епоха…

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име