Хор "Бодра песен" с диригент Деница Узунова

Шуменският хор „Бодра песен“ се завърна  с две награди от участието си във фестивала „Леонардо да Винчи“, който се проведе от 11 до 14 юли във Флоренция. Формацията при ОДК – Шумен е с диригент Деница Узунова, пианист Жанета Кацарова и хормайстор Йорданка Илиева.  Ето какво разказаха те след завръщането си:

Още преди една година Леонардо Салиока – директорът на Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“, в настоятелната си покана до хор „Бодра песен“ написа: „Фестивалът е невероятен шанс за децата на този забележителен хор да представят не само любимия си репертоар в това уникално събитие, но и да се присъединят към останалите хорове от цял свят в общо изпълнение с пълен симфоничен оркестър във финалния концерт на фестивала.  Аз бях впечатлен от  свежестта и богатството на гласовете на Вашия хор, от много добрата спятост – тонална и ритмическа, изборът на интересен репертоар и хореография.“

И ето, днес е вече факт големият успех във Флоренция, който постигна хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова.  Формацията се завърна с втора награда в категорията „Фолклор, госпел, джаз и модерни ансамбли“ и с трето място в конкурса за ГРАН ПРИ, в който първите два хора от Филипини и  Унгария са „непобедими от десетилетия“, както каза нашият съгражданин и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ Славил Димитров.

Особено богат на концертни събития бе този хоров фестивал, провел се в сърцето на Флоренция – столица на световното културно наследство от средновековието. Възможността да пеят в красиви и акустични църкви и зали, а на Гала-концерта и на сцената на внушителния Театър Верди, по площадите на Флоренция, да погледнат от птичи поглед Камбанарията на Джото и да стъпят на върха на купола на Брунелески и да пеят в третата по големина катедрала Санта Мария дел Фиоре, ще остане незабравимо преживяване за певците от хор „Бодра песен“ Шумен.   Достойното представяне на българската хорово-изпълнителска и композиторска школа, на града ни и България бе единствената мисия на шуменските славеи и те го постигнаха.  Трети сред 14 хора от 10 държави: Полша, Чехия, Словения, Унгария, Австралия, Филипини, Франция, Украйна, Тайван, България.

Участие в конкурсната програма

Хор „Бодра песен“ се представи на три сцени в два конкурса и три концерта. Подбрали предимно  български репертоар, шуменските певци се представиха с църковен репертоар в църквата Sant Ognissanti на 12 юли, а със светски – в Teatro la Compagnia на 13 юли. Отново там се проведе и конкурсът в различните категории.  Огромна бе радостта на изпълнителите от Шумен, когато чуха, че са сред 9-те хора, допуснати до състезанието за ГРАН ПРИ, където всички най-добри хорове от различните категории се състезават за голямата награда на фестивала, провел се на 14 юли в красивия Театър Верди.  Всеки хор се представи с две песни, а „Баба Яга“ на Милко Коларов впечатли жури и публика.  Трепетите в очакване на резултатите, напрежението и надеждата се увенчаха с огромна радост, когато нашият хор се нареди в челната тройка. Щастливи сме, че донесохме радост на шуменци и повод за гордост от добре свършената работа на децата от хора през тази година.  Някои от тях пеят едва от 8 месеца в концертния състав и участието им в конкурс на високо световно ниво е голямо геройство.

Щастливи сме и от поздравленията от колеги-диригенти, а най-голяма радост за нас е поканата от Denes Szabo – диригент на унгарския девически хор „Кантемус“ (втори в Гран при конкурса) да участваме в техния фестивал в Нирегихаза, Унгария през 2018 година.  Денес Забо получи наградата „Най-добър диригент“.

Внушителният финал на фестивала бе Концертът в Театър Верди, където на сцената под съпровода на пълен оркестър от ученици от Австралия и прекрасните гласове на солистите Cristina Gallardo-Domas-сопран, Pedro Carrillo- баритон, Silvana Froli – сопран, Mikheil Sheshaberidze, всички участници изпълниха известни арии и хорове из оперите на Пучини, Верди, Бизе, Сен-Санс, Маскани и Росини.

Пред Санта Мария дел Фиоре

Ръководителите и изпълнителите от хор „Бодра песен“ благодарят за финансовата подкрепа на община Шумен, на родителите на децата и на спонсорите си, без чиято подкрепа успехът не би бил възможен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име