Светослав Митев. Снимка Капански ансамбъл

Капанският ансамбъл за мен е кауза, за която трябва много да се работи.  Това се казва в изявление на временно изпълняващия длъжността директор на Капанския ансамбъл Светослав Митев, разпространено до медиите в Разград.

Според Митев е имало нещо недоразбрано от журналистите, отразили т.нар. „протест“ на родители и деца от ДТА „Лудогорче“ и това си е проличало в някои от публикациите по темата.  „В тях се твърдеше, че „Лудогорче“ си върна ръководството след бунт на деца и родители”.

Какво се случва в Капанския ансамбъл?

Капанският ансамбъл се състои от основен състав, Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“ и Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“.  Директорът на Капанския ансамбъл е директор и на трите формации и назначава хората в тях.  В момента с „Лудогорче“ работят двама репетитори, двама корепетитори и човек, който отговаря за гардероба и хигиената в залата и съблекалните.  Никъде в документите на Капанския ансамбъл Павлин Занев не фигурира като главен художествен ръководител на „Лудогорче“.  Занев получава допълнително възнаграждение към основната си заплата като балетист в Капанския ансамбъл за подпомагане творческата дейност на „Лудогорче“.  Истината е, че ситуацията в ансамбъла не е такава, каквато е внушена на родители и деца”, отбелязва Светослав Митев.

Той подчертава, че няма смяна на ръководство в „Лудогорче“.  „В навечерието на турнето в Чехия, подпомогнато солидно от община Разград, определих за ръководител на групата корепетиторът Ненчо Илиев с няколко мотива: той подготви документацията за пътуването; той поддържа връзките с организаторите; компютърно грамотен е и има завършено висше образование със специалност „Детска психология“.  Смятах, че за конкретното турне той щеше да е много по-полезен като ръководител на групата.  За Чехия пътуваха – освен двамата репетитори – и вторият корепетитор, за да могат заедно професионално да изпълнят ангажиментите си по подготовката на децата за концертите, преобличането за сцената, както и опазването имуществото и живота на децата.  Беше много некоректно и нечистоплътно да бъде злепоставян Ненчо Илиев – човек, който вече 34 години работи в „Лудогорче“.  Част от родителите, които онзи ден говореха така злостно за него, са били танцьори в състава и са пътували заедно със същия този Ненчо по турнета”, заявява позицията си директорът на ансамбъла.

Концерт на Капанския ансамбъл. Снимка БНР

Предстои реорганизация в „Лудогорче“

Светослав Митев посочва, че в „Лудогорче“ в началото на следващия творчески сезон ще се случат няколко неща, свързани с неговата структура.  Съставът ще бъде реорганизиран и оптимизиран. Ще има двама репетитори, само един корепетитор и гардеробиер, който ще грижи и за чистотата.

„Репетиторите ще трябва предложат идеи за развитие на състава и да ги реализират в повече концерти не само в Разград, но и в цялата област, както и с турнета у нас и в чужбина.  Ако се справят, ще останат в състава и следващата година, ако не – ще дам шанс на други хора да развият потенциала си.  Разбира се, на специалисти със нужния за това образователен ценз.  А ръководителите на групата за пътуване на фестивали и конкурси на „Лудогорче“ тук и по света, ще бъдат определяни от конкретните обстоятелства и спецификата на турнетата”, казва още Митев.

Той е категоричен, че родители и ръководители би трябвало заедно да възпитават децата в обич и уважение към българския фолклор, знанията и Родината, а не в култ към личността.  „Децата са най-ценното нещо в живота ни, те трябва да бъдат съветвани и насочвани по пътя, а не манипулирани , че и даже подстрекавани към вандализъм.  Ще бъда конкретен: по време на нахлуването на деца и родители в администрацията на Капанския ансамбъл преди пътуването на „Лудогорче“ за Чехия, детски гласове подканяха: „Дайте да събаряме вратата и да влизаме!“ /в кабинета на директора – б.р./”, отбелязва директорът на ансамбъла.

„По време на т.нар „протест“ чух реплики, че ще разруша нещо, създавано толкова дълго и с любов през годините.  Тук е мястото да кажа, че Павлин Занев не е създал нищо в състава. Детският танцов ансамбъл „Лудогорче“ създаде и гради в продължение на цели 40 години почетният гражданин на Разград Стефан Иванов.  А ние, всички останали, можем и трябва да следваме неговия пример, за да го има „Лудогорче“ и след нас”, посочва още в изявлението си Светослав Митев.

Затова той е категоричен, че ще настоява, когато се говори за този състав винаги да бъде споменавано името на Стефан Иванов като създател и почетен ръководител на състава.  Той ще има възможност, когато пожелае, да бъде на репетициите на децата и да прави своите оценки и предложения за видяното пред него и художествения съвет на Капанския ансамбъл.

Повече концерти в областта

„Вече споменах, че една от задачите ми с „Лудогорче“ ще е за повече концерти в Разград, областта, а защо не и по-далеч! Защо не образователните концерти, които изнася Капанският ансамбъл, да бъдат с участието на децата от „Лудогорче“ и средношколците от „Лудогорска младост“?  Възможна перспектива е в Капанския ансамбъл да се изгради и детски хор, в оркестъра да има и деца музиканти.  Тогава, на тези концерти, децата ще са още по-ангажирани и емоционални в пресъздаването на сцената на образци от българския фолклор.  А видяното ще достига по-лесно и трайно до сърцата на техните връстници в залата”, посочва Митев.

Според него философията и политиката в работата на Капанския ансамбъл е той да бъде своеобразен мост за децата.  Докато преминават по него те да могат да опознаят, заобичат и запазят уникалния български фолклор и традиции.  „За мен това е кауза.  Както навремето, когато се пенсионира Александър Христов и беше даден шанс на Румян Занев да ръководи ансамбъла, както когато след пенсионирането на Стефан Иванов, своя шанс получи Павлин Занев, така сега и аз получавам своя шанс да покажа възможностите си на творец и ръководител.  Не на разрушител…”, споделя Светослав Митев.

„Няма как, след като съм „проходил“ на сцената на седем години и до днес дишам праха от нея по време на концерти, а през всичкото това време съм минал през всички етапи на професионалното си развитие, включително и на синдикален лидер, ангажиран именно с добруването на всички в ансамбъла, точно аз да го разруша.  Няма да ми позволи и мисъл в тази посока и кметът на Разград д-р Валентин Василев – човек с възрожденски корени, влюбен във фолклора и безспорен фен на Капанския ансамбъл”, допълва директорът на Капанския ансамбъл.

Той заявява открито, без заобиколки, че ще даде шанс на всеки един от работещите в Капанския ансамбъл да твори тук, ще бъде много радостен, ако получи конкретни предложения за репертоар и развитие от млади хора, от хора с деца.  Ако това не се случи, ще потърси съдействие от водещи специалисти в жанра от цялата страна.

В Капанския ансамбъл ще има подмладяване,

преструктуриране и оптимизиране на състава. „През август ще обявим конкурс за изпълнители във всички звена на ансамбъла. Предстои ни много работа за генериране на приходи.  Защото наистина е абсурдно за първите шест месеца на настоящата година приходите от концерти да са 2600 лева”, посочва още Светослав Митев.

Той отбелязва, че вече се работи по изработката на нов сайт на Капанския ансамбъл.  В рекламата и маркетинга ще бъдат впрегнати всички модерни технологии на нашето време. „Ще опитаме да стигнем до възможно повече медии и хора в различни кътчета на страната.  За да бъдем разпознаваеми, за да заявим наново Капанския ансамбъл”, допълва директорът на ансамбъла.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име