Милан Зарев. Снимка: Правна кантора OMNIA

Съживяването на сайта Topnovini.bg ще се случи още в близките дни. Това каза в интервю за Radian.bg управителят на „Мердад“ ЕООД Милан Зарев, който е новият собственик на сайта. „Към момента не можем да дадем точна дата, тъй като възстановяването на дейността ще протече на етапи“, допълни той.

„Първоначалната инвестиция за закупуването на сайта, както и за поддръжката на новинарски екип не е никак малка. Затова на този етап със сигурност ще стартираме с по-компактен екип и ще търсим други форми за покриване на новинарския поток в страната“, каза Зарев.

„В момента правим анализ колко души ще е оптималният екип и предвиждаме да установим връзка с ключови фигури от редакцията до момента. Със сигурност ще има и нови попълнения, както и външни автори. Вече има няколко журналисти, с които сме постигнали договорка, но ще ги представим на по-късен етап“, обяви управителят на дружеството.

Кога планирате сайтът Topnovini.bg да възобнови дейността си?

Работата по възстановяване на дейността на медията започна от деня на финализиране на сделката. В момента върви техническата миграция от един към друг сървър, запознаване със системата на работа, настройки и оптимизации. Паралелно с това водим разговори за попълване на журналистическия екип на сайта.

Към момента не можем да дадем точна дата, тъй като възстановяването на дейността ще протече на етапи. „Съживяването“ на Topnovini.bg обаче ще се случи още в близките дни.

Ще има ли промяна в редакционното съдържание?

Ние не искаме да променяме редакционното съдържание. Идеята да закупим съществуваща медия е именно тази. Както знаете, още със създаването си Topnovini.bg декларира спазването на Етичния кодекс на българските медии. Заявявам категорично, че промяната на собствеността няма да се отрази на това. Нещо повече – амбицията ни е да вдигнем нивото и да утвърдим Topnovini.bg като един от най-добрите новинарски сайтове в страната.

Съдържанието няма да се промени като теми, а като подход. Ще се стремим да предложим силни коментари, бързи и точни факти и всичко това – поднесено така, както интернет аудиторията иска.

Ще има ли промяна във визията (дизайна) на сайта?

Както вече споменах, ъпдейтите на Topnovini.bg ще се случват на етапи. При всички положения мислим за ребрандинг, но ние трябва да наложим нова визия, когато сме готови с оздравяването на сайта.

Ще запазите ли досегашните 15 кореспондентски офиса в страната или планирате намаляване или увеличаване на броя им?

На този етап още се запознаваме със структурата на медиата. Преглеждаме различни анализи – къде от кореспондентските офиси сайтът наистина има силна позиция и е предпочитан източник за информация.

Първоначалната инвестиция за закупуването му, както и за поддръжката на новинарски екип не е никак малка. Затова на този етап със сигурност ще стартираме с по-компактен екип и ще търсим други форми за покриване на новинарския поток в страната.

Какъв ще бъде броят на журналистите, които планирате да работят в сайта и имате ли вече сформиран екип?

Съзнаваме ясно, че новинарски портал се прави по-трудно и с повече хора, отколкото сайт за готварски рецепти или вицове. Въпреки това отбелязваме, че досегашният екип на медията е бил твърде голям. В момента правим анализ колко души ще е оптималният екип и предвиждаме да установим връзка с ключови фигури от редакцията до момента. Със сигурност ще има и нови попълнения, както и външни автори.

Вече има няколко журналисти, с които сме постигнали договорка, но ще ги представим на по-късен етап.

Къде ще бъде позиционирана редакцията – в София или ще остане в Шумен?

Topnovini.bg е силна регионална медия и ние искаме тя да запази и развие позициите си в страната. В същото време е ясно, че силен новинарски портал от национален мащаб няма как да не се управлява от столицата. Вярваме, че София не е България, но да не забравяме, че тук са Министерски съвет, Парламента, Президентството…

Без да загърбваме случващото се в Шумен или Хасково, ние ще се стремим да отразяваме и Българското председателство на ЕС, значимите спортни събития и всичко важно от епицентъра.

Това няма как да стане без редакцията да бъде позиционирана в София.

Според данни в Търговския регистър „Мердад“ ЕООД има връзка с „УАН БАЙ УАН“, чийто управител и съсобственик е Витомир Саръиванов. Ще има ли г-н Саръиванов участие в бъдещата дейност на Topnovini.bg?

Витомир Саръиванов няма да има участие в бъдещата дейност на Topnovini.bg.

Какво привлече интереса Ви към Topnovini.bg – имате ли участие в други медии или това първата медия, която притежавате?

Това е първата и единствена медия, която притежаваме. Не смятаме да инвестираме в други, а искаме да спасим и развием един от най-силните регионални сайтове в страната. Виждаме потенциал в онлайн бизнеса у нас, затова проявихме интерес към марката.

В това начинание виждаме и мисия. Искаме да създадем качествен, но и атрактивен журналистически продукт – без фалшиви новини, без пост-истина. В дългосрочен план това е успешният модел за развитие на медии. Тръгваме по труден път, но се надяваме да постигнем добри резултати.

Предполагаме, че е фирмена тайна, но ако не е – каква е стойността на сделката?

Не коментираме конкретни параметри по сделката за придобиването на сайта. Въпреки това смятам, че постигнахме справедлива цена, отговаряща на историята и моментното състояние на Topnovini.bg.

Запознат ли сте със ситуацията, в която бяха журналистите от Topnovini.bg в началото на месец юли и как бихте коментирали това?

Разбира се, при подготовката на подобна сделка сме проучили подробно фактическата ситуация около проекта. Наистина е трудно да се управлява екип от толкова много хора, разпръснати в различни точки от страната. Това е и причината да обмисляме оптимизация на редакцията, която ще създава журналистическо съдържание.

Що се отнася до конкретната ситуация – при всички положения не е приятна, но би било некоректно от моя страна да я коментирам, най-малкото защото аз и управляваното от мен юридическо лице не сме страна по този казус.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име