Това е иконата, от която започва чудото! Най-старата икона на Божията майка в шуменската църква "Свети три светители" се покри с миро на Голяма Богородица. Снимки Radian.bg

Чудото продължава!  Още две икони започнаха да мироточат в шуменския храм „Свети три светители“ ден след Голяма Богородица, когато най-старата икона на Божията майка се покри с капки благословено масло.  Тази сутрин миро, като дребни капчици роса, се появяваше непрекъснато върху иконата на Исус Христос от Гетсиманската градина и върху поставената до него икона на Пресвета Богородица „Достойно Ест“, а десетки богомолци се тълпяха около тях, за да се докоснат до чудото.

Както Radian.bg първи съобщи, вчера, когато православната църква честваше успението на Божията майка, най-старата икона на Света Богородица – „Всецарица“ започна да мироточи.  Всички присъстващи в храма станаха свидетели на чудото и бяха удивени от него, разказаха очевидци, които и днес бяха дошли в църквата, за да се помолят за Божията благословия.

Според богословите, когато една икона започне да мироточи, това е особена Божия милост.  А в Шумен мироточещите икони вече са три! Още вчера миро се е появило и върху друга икона – тази на Исус Христос от Гетсиманската градина, съобщи протойерей Иван Павлов, служител в храм „Свети три светители“.  Тази сутрин капчици благословено масло покриха и иконата на Пресвета Богородица „Достойно Ест“.

Още две икони започнаха да мироточат в шуменския храм – на Исус Христос от Гетсиманската градина и на поставената до него икона на Пресвета Богородица „Достойно Ест“. Снимка Radian.bg

По този начин Господ показва, че е тук и не ни е забравил

Ето какво каза по този повод пред  Radian.bg отец Иван:  „Слава Богу, две икони в храма мироточиха вчера!  Втората икона беше на Исус Христос, пред която слагаме курбаните за здраве.  Това е една милост към нашия град, затова ние оттук нататък трябва да бъдем упорити и сериозни като християни.  Мироточенето показва, че Света Богородица и Исус Христос виждат труда на всички шуменци и аз като свещеник пожелавам на всички жители на Шумен да бъдат твърди във вярата си, да не се отказват от Бога, а напротив – да идват в църквата, защото Господ по този начин показа, че той е тук, той присъства тук! И ние като християни трябва да почнем да се изповядваме, да се причестяваме и да спазваме тези църковни обичаи и традиции, защото ако ги спазваме, ще бъдем благословени“.

Шуменка се помазва с миро от третата икона, която започна да мироточи в храма. Вчера жената била свидетел и на началото на чудото – видяла как мирото се стича по голямата икона на Света Богородица.

Мироточенето може да има два смисъла, обясни отец Иван.  Първият е, че по този начин Бог показва милостта си към града и към хората в храма. И още:  така Господ усилва вярата ни.  „Ако човек е отчаян, например, ако има проблеми в живота, ако се е отказал от вярата, чрез мироточенето Господ  му показва, че е тук, че присъства по някакъв начин в живота ни“, каза отец Иван.

Вторият смисъл на мироточенето е, когато Бог предупреждава, че може би нещо ще се случи, ако човек не промени живота си.

Божия милост или Божие предупреждение?

„Това са две събития, които ние като християни сме длъжни да следим и да наблюдаваме това, което Господ ни праща, предупреди отец Иван и посочи примери: Ето, виждате какво се случва в света – убийства, кражби, лъжи, измами.  Това не може да продължава!  Затова ние, като християни, сме длъжни да се молим за всички хора. Но тези хора трябва да идват в храма!  Когато идват в храма, ще бъдат благословени.  Но ако не дойдат, няма как да бъдат благословени!  Тези икони мироточат, за да покаже Господ и Света Богородица, че те присъстват и на църковните служби, и в нашия живот“.

Протойерей Иван Павлов, служител в храм „Свети три светители“, призовава хората да идват в църквата, за да получат Божията благословия. Снимка Radian.bg

Неслучайно точно тези икони мироточат

До този момент не се е случвало няколко икони да се покрият с миро едновременно в шуменския храм, обясни отец Иван.  Според него има специален знак в това, че са започнали да мироточат точно тези две икони на Исус Христос от Гетсиманската градина и на Пресвета Богородица „Достойно Ест“, които са поставени в храма една до друга.  Пред тях често се правят молитви и за здраве, и за починалите, а на 15 август пред иконата на Исус Христос е имало и много курбани, оставени за освещаване.  И докато хората са чакали, иконата е започнала да мироточи.  Според отец Иван, така Господ е показал на хората, че присъства в живота им.

„Имаше наистина много курбани през последните дни в църквата.  Курбани за здраве и спасение, както и след някое премеждие в семейството.  И неслучайно точно тази икона, пред която чакаха много хора, започна да мироточи.  По този начин Господ направи така, че хората да видят, че не ги е забравил и да им покаже, че Бог присъства и ще присъства в живота им“, каза отец  Иван.

Десетки богомолци се събраха днес в шуменския храм, за да се докоснат до мироточещите икони, а отец Иван помаза присъстващите.

Днес той помаза с миро от благословените икони всички присъстващи в храма и ги призова да се помолят с вяра.  „Много хора идват и искат да видят чудните икони, но повечето само гледат, а е хубаво да имат и вяра.  Да вземат памуче, да се помажат, за да бъдат благословени“, обясни отец Иван.

Той е убеден, че мироточещите икони в храма са проява на Божията милост и доказателство, че Бог не ни е забравил.  Според отец Иван това предрича и светло бъдеще на самата църква, която трябва да възстанови бляскавия си вид с помощта на шуменци.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Уважавам изключително много мнението на о.Иван, но всъщност иконите са много повече. Ако не бяхте избързах да пишете,а да питате щяхте да знаете, че тези две икони се оропросиха още на 14,Вечерта преди празника. На самия празник бяха много повече. В притвора на храма – Св. Николай, св. Иван Рилски и др. Аз съм очевидец.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име