Значителен ръст в цените на жилищата през първото полугодие на 2017 г. отчитат брокерите на недвижими имоти в Шумен.  От началото на годината старото строителство е поскъпнало с 25%, а при новите апартаменти цените са се повишили с 42%.

Това е драстичен скок, особено на фона на предходни години и кризата от 2008-2009 г., когато пазарът преживя срив.  Специалистите от бранша прогнозират, че възходящият тренд ще продължи поне още две години.

1000 лв. за квадрат в центъра

„Ако преди една панелна гарсониера в квартал „Добруджа“ се продаваше за 40 000 лв.,  сега струва 50 000 лв.  Цената на новото строителство по Български държавен стандарт скочи от 450 евро на 639 евро на квадрат“, коментира пазарните тенденции за Radian.bg Катя Белчева, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти в града.

Средната цена на панелните и тухлени жилища в предпочитаните квартали „Добруджа“, „Херсон“ и в централните части на града е около 1000 лв. на квадратен метър.  В крайните квартали панелките се търгуват между 700 и 800 лв. на квадрат.

Гарсониерите и двустайните апартаменти продължават да са сред най-търсените, поради бързата им ликвидност.  Шуменци проявяват интерес предимно към по-малките жилища ново строителство, с една или две спални.

Пазарът се движи от вътрешното търсене

Според Катя Белчева възходящият пазарен цикъл е движен основно от вътрешното търсене. „Пазарът е труден и нелогичен, защото едните искат да спечелят, а другите да платят по-малко. Ние добре познаваме пазара и се стремим да регулираме тези несъответствия между двете страни“, допълва още тя.

Купувачите в Шумен търсят имоти основно, за да живеят в тях, но вече доста хора се ориентират и към придобиване на жилище с цел инвестиция или за даване под наем. Търсенето в момента е насочено към два класа жилища: или много евтини, които са за пълен ремонт, или луксозни, като имотите над пазарната цена са в лек застой.

За последните три години са намалели гурбетчиите, които масово влагаха спечелените пари в недвижим имот.  Европейските гастарбайтери пък вече не искат да живеят в гетото и търсят жилища в централните части на града, отчитат още от бранша.

Липсват луксозни жилища

Имотният пазар в Шумен изпитва дефицит на луксозни жилища за отдаване под наем. Брокерите споделят, че трудно намират подходящи апартаменти за чуждестранните експерти, които големите инвеститори възнамеряват да привлекат за работа в Шумен.

Иначе най-търсени от наемателите са малките жилища.  Предпочитат ги предимно хора от селата, дошли да работят в града, както и ученици или студенти.

Въпреки скока в цените на жилищата, няма бум на строителството в Шумен, отчитат специалистите.  И допълват, че изключително високата цена на новото строителство се дължи на липсата на конкуренция.

В момента в Шумен се предлагат както жилища в начален етап на строителство, така и вече завършени сгради или такива, на които им предстои да вземат разрешение за ползване.  С напредването на строителството цените се покачват, а наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите „на зелено“ все още са активни и с висока цена.

Хрисимира Милкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име