90 декара борова гора изгоряха днес при голям пожар на територията на Горско стопанство -Преслав, съобщи директорът на стопанството инж. Янко Йорданов.

Огънят е започнал в 9,30 ч. тази сутрин от запалена суха трева край село Ловец. Изгорели са 1000 декара треви и храсти, а около 15,30 ч. пламъците се прехвърлили и в боровите насаждения в съседство.  В потушаването на пожара се включиха горски от стопанствата във Върбица, Смядово, Шумен и Попово, 6 пожарни коли и екипите им, 12 човека от доброволческия отряд към община Велики Преслав и хората от съседните на Ловец села.

„Пожарът беше комбиниран – върхов и низов, като пораженията са много големи. Успяхме да потушим огъня преди броени минути, но оставаме тук да дежурим с два екипа от ДГС-Преслав“, обясни инж. Йорданов.  Според него опасността от нови огнища остава и през следващите 3-4 дни в районна постоянно ще има екипите за наблюдение.

Инж. Янко Йорданов с колегите си

„Искам да благодаря на колегите от всички стопанства, които се отзоваха още в началото на пожара, на всички огнеборци, на доброволческия отряд и на хората от десетте села до Ловец, които ни помагаха през цялото време.  Без общите ни усилия загубите щяха да бъдат много по-големи“, категоричен е директорът на ДГС-Преслав инж. Янко Йорданов.  Той отново припомни, че огън трябва да се пали само на определените места, а хората които станат свидетели на пожар в горските територии трябва да подадат сигнал на телефон 112.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име