Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен връчи Националните дипломи на отличниците на випуска Антония Косева и Атанас Груев. Снимки областна администрация - Разград

Двама зрелостници от Разград бяха отличени с  Национални дипломи от Министерството на образованието и науката за отличен успех и постижения в различни области.  Наградените Антония Косева и Атанас Груев получиха грамотите си от областния управител Гюнай Хюсмен на тържествена церемония в края на седмицата, съобщиха от държавната институция.

„Горд съм, че имам честта да връча Националните дипломи на МОН на такива млади хора с бъдеще и се надявам от Тони и Наско да започне възходът на образованието в Разградска област, което в момента е в плачевно състояние.  Заедно със заместниците ми ще направим всичко възможно и дори невъзможното, за да се оптимизира училищната мрежа в региона и вярвам, че догодина резултатите в образователната сфера ще са съвсем различни“,  каза областният управител преди да връчи дипломите на Антония и Атанас.

Двамата са отличени за това, че през целия гимназиален курс на обучение са завършвали с отлични оценки, получили са пълни шестици и на матурите, а освен това имат постижения в национални конкурси.   Началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев съобщи, че през последните три години такива дипломи в област Разград се връчват за пръв път.

Отличията имат морална стойност, но към тях двамата младежи получиха и още награди – външна памет от Регионалното управление на образованието, по 100 лева от разградския клон на Съюза на математиците, както и по 100 лева лично от областния управител.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместникът му Евгени Драганов поздравиха наградените зрелостници.

Антония Косева е възпитаничка на ППМГ“Акад. Никола Обрешков“.  Тя вече е студентка по „Архитектура“ в УАСГ-София.  Интересите й са в областта на математиката, българския език и изобразителното изкуство.    Атанас Груев завърши ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, ще учи „Компютърни науки“ в СУ“Св. Климент Охридски“.   Има интереси в областта на математиката, английския език, историята, руския език.

След награждаването си и двамата коментираха, че са доволни от образованието, което са получили в разградските гимназии.  „В гимназията се научих да си подреждам приоритетите“, каза Атанас Груев.  И двамата признаха обаче, че е необходима и лична мотивация, за да постигнат успехите си.   Поздравления двамата младежи получиха и от заместник областният управител Евгени Драганов, той им пожела да не забравят родния край.

Един носител на наградата в Шумен

В Шумен тази година има един носител на Национална диплома – зрелостникът от професионалната гимназия по икономика Едиз Хасанов.  Младият шуменец е завършил с пълно отличие всички учебни години от първи до 12-ти клас, има шестици и на двете матури по български език и по биология.

След две седмица Едиз заминава за Виена, където ще учи информатика в Техническия университет.  В гимназията Едиз първоначално се ориентирал към медицина, после се пренасочил към право, но в крайна сметка надделяла любовта към компютрите и осъзнаването, че информатиката е професията на бъдещето.

Шуменският носител на отличието Едиз Хасанов и неговата класна Павлина Георгиева.

Едиз Хасанов благодари на своите учители и на семейството си за получената награда. „Изключително съм радостен от факта, че съм избран от Министерството на образованието да бъда носител на наградата „Национална диплома“, която се връчва всяка година на зрелостници с отлична диплома (6,00), както и с постижения в различни области. Като единствен носител на това отличие в Шуменска област и един от 28-те в цялата страна, искам да благодаря на целия учителски колектив на моята гимназия и на моите родители за подкрепата през годините. Също благодаря и на моя господин по немски от Германия André Greilich, от когото научих много важни житейски уроци“, написа Едиз във фейсбук.  А специалните му благодарности са за неговата класна Павлина Георгиева.

Нагладеният с национална диплома Едиз Хасанов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име