769 деца днес ще прекрачат за първи път училищния праг в община Шумен.  Първокласниците са с 50 по-малко от миналата учебна година и ще бъдат разпределени в 36 паралелки.  Родените през 2010 г. деца в общината, които тази година трябваше да започнат училище, са 924, но не всички са подали заявления за записване, защото вероятно вече не живеят в Шумен, заяви заместник-кметът по образование Найден Косев.

През учебната 2017/2018 година общият брой на учениците от първи до 12-ти клас в община Шумен ще бъде 8530. Те ще учат в 381 паралелки, в 19 училища.  Тази година в Шуменско има 23 самостоятелни маломерни паралелки, които са предимно в селата и само една слята паралелка  в с. Мадара. Броят на маломерните паралелки намалява в сравнение с предходната година.

Всички училища имат готовност за целодневна организация на учебния процес, увериха от община Шумен.  Осигурени са възможности за хранене, както и транспортът на учениците, които ще пътуват към средищните училища.   След закриването на основното училище в с. Дибич, по-голяма част от децата са се пренасочили към ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен.

В навечерието на 15 септември кметът на Шумен Любомир Христов покани на среща директорите на учебни заведения, за да им пожелае успешна нова учебна година и да ги увери в подкрепата на общинското ръководство.  Своите поздравления към шуменските учители и ученици по време на срещата оправиха и заместник-кметовете Найден Косев, Татяна Костова, Боян Тодоров и Светлана Маркова.

Днес кметът Любомир Христов ще присъства на откриването на учебната година в трето ОУ „Димитър Благоев“, където тържеството започва в 9 ч.  Гости от кметството ще има във всички учебни заведения, а двамата народни представители от ГЕРБ Димитър Александров и Румен Генов ще бъдат на тържествата в СУ „Панайот Волов“ и СУ „Йоан Екзарх Български“.

По случай 15 септември кметът на Шумен Любомир Христов се обърна със специален поздрав към учениците и техните семейства. Ето какво каза той:

Скъпи ученици,

Всяка година празничният 15-ти септември събира заедно ученици, учители и родители с нови надежди и стремежи.  Училищният звънец трепетно припомня, че традицията да празнуваме учението е жива и трябва да бъде пазена, възпитавана и предавана на поколенията!

Поздравявам ви с откриването на новата учебна година.

Скъпи ученици, имате основание да бъдете горди, че сте част от българското училище.  Днес вие за пореден път ще прекрачите прага на този храм на просветата, заради който имаме държавност, наука и култура.  Бъдете устремени и мотивирани, любопитни и отговорни, смели и добродетелни.

Уважаеми учители, вие най-добре знаете цената на труда си и какъв е смисълът  да осъмваш и замръкваш в училище, защото сте свидетели как напредват възпитаниците ви,  как успяват и се справят в живота. Благодаря ви за усилията, с които превръщате училището в територия на духа, в която децата ни не само учат, но и проявяват своите дарби и таланти.

Уважаеми родители, насърчавайте  децата си, доверете се на професионализма на учителите и подкрепяйте техните усилия.

Този ден е зареден и с една неповторима емоция – вълнението на най-малките, които за първи път прекрачват училищния праг. Скъпи първокласници, бъдете здрави и знайте, че от днес вие тръгвате по пътя, който ще отвори вашия прозорец към света.

Желая на всички успешна нова учебна година!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име