Над 11 хиляди ученици влизат днес в класните стаи в област Търговище.  Повече от половината от тях са записани в учебните заведения в община Търговище.  Първият училищен звънец обаче няма да бие в три школа в региона, които бяха закрити заради рязко намаляващия брой на обучаващите се в тях деца.  Свиването на паралелките прави невъзможна издръжката на училищата основно в селата.

Прага на училището днес прекрачиха 888 първокласници в региона.  В сравнение с миналата учебна година техният брой е с 90 по-малко, което означава, че 4 паралелки с най-малките ученици са изчезнали.  Причините за това са ниската раждаемост и големият брой семейства, които напускат региона заедно с децата си, търсейки препитание в по-големите градове или зад граница.

Областният управител Митко Стайков отправи специален поздрав към учениците, техните родители и учители за първия учебен ден.  „Скъпи ученици, пожелавам ви с жажда и амбиция да усвоявате знанията, защото бъдещето е на знаещите и на можещите.  Скъпи учители, ваша ще е заслугата да създадете възпитано и образовано поколение, ваша ще е наградата да получавате благодарността на учениците си и да останете завинаги в сърцата им.  Скъпи първокласници, смело тръгнете по пътя на знанието, но не загърбвайте игрите и щастливото детство.  Уважаеми родители, подкрепяйте децата си по пътя им към учението и мъдростта.  Подкрепяйте и техните учители в усилията им да водят децата ви в този нелек път.“, се казва в обръщението на губернатора.

За празника кметът на Търговище д-р Дарин Димитров подчерта, че образованието е най-важният и устойчив критерий, който показва развитието на едно общество.  „Образованието в Търговище с всяка изминала година показва все по-добри резултати на национално ниво и е повод за гордост. Нека и тази учебна година стартира с увереността, че заедно водим към знание и просперитет едно поколение, което ще има знания, умения и амбиция да постигне един по-добър град, една по-успешна и желана държава!“, пожела той.

Всички учебни заведения са готови да започнат работа, с изключение на Първо основно училище „Христо Ботев“ в Търговище, където се очаква мащабно обновяване на сградата и децата са пренасочени към друго учебно заведение.  На няколко места, където се налага ремонтите да продължат, това няма да пречи на учебния процес.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име