Изследвания с флуорограф за туберкулоза ще бъдат извършени сред рискови групи от ромски произход в област Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Скрининговите изследвания са в изпълнение на Рамково споразумение между Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за отпускане на безвъзмездна помощ по Програма „Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“. Целта на изследването, което ще обхване около 600 души от региона, е ранното откриване на заболяването и в дългосрочен план намаляване на случаите чрез започване на своевременно лечение.

Създадена е необходимата организация за провеждане на прегледите. На работна среща в Областна администрация с участието на представители на заинтересованите институции е изготвен график за провеждане на скрининга по общини. По места организацията по привличане на лицата от рисковите групи за изследване ще се осъществява от съответната община, здравните медиатори по общини, РЗИ, ромска фондация „Искра“ и Семейно-консултативните центрове.

В община Никола Козлево изследванията ще се проведат на 19, 20, 21, 22 и 23 септември, като на посочените дати с прегледи ще бъдат обхванати и жители на община Каолиново.

На 24 септември изследвания ще се извършат в община Нови пазар, а на 25 и 26 септември – в град Шумен, като ще бъдат обхванати и жители на Венец и Хитрино.

На 27 септември медицинските специалисти ще работят в село Салманово, а на 28 септември- в село Ивански.

Изследванията в община Велики Преслав са насрочени за 29 септември.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име