Пешеходната зона на Нови пазар. Снимка архив Радиан.бг

Жители на Нови пазар ни сигнализираха за лошата инфраструктура в центъра на града и изоставените места за отдих.  През лятото на 2015 г. бившето лятно кино се превърна в многофункционално градинско пространство чрез проект на читалище „Христо Ботев – 1872”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони.

Многофункционалното пространство в центъра на Нови пазар.

Архитектурната мисъл обаче е пропуснала една от „функциите” в плана  – изграждането на тоалетна, каквато в лятното кино някога имаше.  Изпълнител беше „РВ Инженеринг” ЕООД, който усвои 119 000 лв.  Ако проектантът не се е сетил, че на това място по няколко часа щепребивават майки, деца, учители, самодейци, то читалищното ръководство трябваше да настоява за изграждането на WC.  Защото освен духовни, публиката има и естествени нужди.  Група пенсионери ни показа как деца търсят облекчение в най-близките храсти, съпроводени от своите майки.

Заключената градска тоалетна буренясва в центъра на Нови пазар.

Градската тоалетна в центъра до реката е заключена от 5 години.  До нея е шадраванът и тревясалата пустош – гротеска до паметника на Станю Василев.  А това отдавна трябваше да се превърне в привлекателно място с алеи, пейки, люлки за деца.

Липсва визия за озеленяването и до часовниковата кула – символът на Нови пазар, най-старият исторически паметник на града от 1826 г.  Шадраваните на площад „Раковски” не работят, а пространството с банкови офиси, магазини, кантори, някога определяно като „новопазарското сити”, сега се е превърнало в паркинг на всякакви колоездачи, амбулантни търговци и т.н.  То е в пълен контраст на зелените площи пред новите офиси на нотариуси и адвокати, които показват как частната инициатива може да направи центъра европейски.

Вече два сигнала на родители за паднали клони този месец са направили опит да стигнат до служителите на общинската администрация.  Оттам ги препратили да се обадят на телефон 112.  Ами ако потърпевшите не бяха оживели? Направо да бяха си поръчали катафалка.  Защото в един от случаите клонът е  паднал до детска количка!

По някакво неписано правило всички кметове и партийни величия от времето на соца та до ден днешен живеят до река Крива в центъра на града.  Тя е преливала, буренясвала, отнасяла е животни и мостове.  Но миризмата на смрад, фекалии, блатни ферменти отровиха въздуха това лято.  Нито един аргумент на кметския екип не удовлетвори гражданите, които се задушаваха в горещите дни и търсеха помощ.  И сега те настояват за екологичен проект, финансиран с евросредства, за който обаче ще трябва чиновниците да се разтичат по ведомства и агенции, а не да отлагат проблема във времето . Защото пак ще дойде лято и пак ще замирише, но вече на общинско безхаберие за екологията и здравето на местното население.

Бездомни кучета и разбити тротоари до СОУ „Хан Исперих“.

Бездомните кучета са другата напаст.  Това, че те са национален проблем, не оправдава управленците.  Десет години местният парламент гласува докладни, свързани с изграждането на приют за кучета в село Избул, който да обслужва пет общини.  За него спря да се говори.  А в този общински съвет в Нови пазар има ветеринарен лекар, при това той е заместник-председател.  Уличните псета се активизираха в началото на учебната година и обикалят учебните и детските заведения.  Ще има ли конкретни мерки до края на настоящия кметски мандат, питат новопазарци.

Това е част само от визитката на Нови пазар, който е все по-непривлекателен за живот и реализация.  Като прибавим безработицата, социалната картина обяснява защо младите семейства се изселват и намаляват децата в учебните заведения.

След месец е празникът на града – Петковден.  Дано дотогава местната власт е инспектирала дърветата за падащи клони, пропаднали улични платна, нерегламентирани места за търговия, паркиране, изхвърляне на отпадъци.  Защото такива има във всеки квартал, според местните хора. А те са не само избиратели, а и данъкоплатци.  Време е те да разберат и за финансовото състояние на общината на предстоящата сесия.

Гражданите критикуват местната власт и чакат нещо да се случи поне в края на мандата.

Макар и в края на мандата, време е за актуална бизнескарта на града и общината. Нови инвеститори няма, а малкият и средният бизнес се гърчат в опитите си да оцеляват при свито потребление, ниски доходи, конкуренцията на големите производители и търговци.  Новооткритият в началото на 2016 г. завод „Дюра тайлс БГ” е щастлив завършек след 10-годишна сага за построяването на завод за теракотни плочки, за който няма заслуга нито един кмет през демократичния ни преход!  Най-малкото настоящата местна власт.  Той беше частна инициатива на „Керамика Плиска И.П.” с терен на бившия завод за фургони „Плиска-ФАК” АД.  Все пак, какви са данъчните постъпления от този турски производител в новопазарската хазна?  Как се харчат те? Спонсорира ли инвеститорът  местни спортни клубове, художествени формации, социални проекти?  Защото в предишни мандати инвеститори отвън правеха това за най-малките жители на общината.  Сега младите таланти се подпомагат финансово от програми на образователното министерство.  Единични са спонсорствата на местни фирми.  Най-много се разчита на европрограми.  Но те са до време, ако не са разбрали днешните управленци на България, която след четири месеца ще председателства ЕС.

А жителите на Нови пазар не искат чудеса, просто настояват градът им да придобие модерната визия, която заслужава.  И пак ще се надяват на следващия кметски екип…

Валентина Минчева

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. В този Новия завод трябва да говориш турски или да си етнически турчин. За човек не те имат, дискриминацията е жестока!!! А управлението на града е ден да мине друг да дойде, и каквото Бойко даде, за друго капацитет няма!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име