Паметникът на Цар Борис III в Попово ще бъде възстановен по случай 80-ата годишнина от царските маневри край града, съобщиха от общината.  Откриването на монумента е на 2 октомври от 17.30 ч. на площад “Трети март”.

Монументът ще припомня важни събития за региона и за българската история – т.нар. Големи царски маневри от септември 1937 г.  Тогава българското правителство и Цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява на страната ни да поддържа редовна армия, и започват превъоръжаване.  Взема се решение за провеждане на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се организират през 1937 г. край Попово и остават в историята като Големите царски маневри.  Проведени са в землищата на селата Ковачевец и Паламарца.

Държавата по това време влага много средства в различни обекти в Поповска околия. Изградена е сградата на жп гарата и Поповската гимназия, електрифицира се градът, павира се целият център, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника.   Всичко това е свързано с личното съдействие на Цар Борис III и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него.

След смъртта на Цар Борис III, общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов бюст-паметник в центъра на града.  Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – до февруари 1945 г. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е.

Идеята за възстановяването на паметника на цар Борис не е от днес.  Още през 1992 г. се поставя въпросът за възстановяване на монумента, но тогава предложението остава неизпълнено.  Сега е създаден инициативен комитет, който успя да реализира идеята, има и решение на общинския съвет в Попово.  Кметът на общината Людмил Веселинов и секретарят Владимир Иванов, заедно с представители на инициативния комитет на среща с Цар Симеон II го помолиха да им предостави копие на бюста на първия паметник на баща му в Попово, който е бил изработен от скулптора Кирил Тодоров.

Възстановеният бюст-паметник е дело на реставратора на Двореца “Врана” Николай Чергаров и екип.  Адвокат Маргарит Мицев, член на инициативния комитет, пое разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа.  Това е единственият паметник на Цар Борис III в България.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име