Снимка Параскева Георгиева, фейсбук

В Попово снощи тържествено беше открит единственият у нас бюст-паметник на цар Борис Трети – Обединител.  На официалното откриване на възстановения монумент присъстваха НВ Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на града Людмил Веселинов, десетки граждани и гости.

Паметникът е издигнат в центъра на Попово, близо до мястото, където е се е намирал първоначално.  Монументът беше възстановен по повод 80-годишнината от т.нар. Големи царски маневри от 1937 г., извършени край Попово.  С военните учения българското правителство и цар Борис Трети пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, които забраняват на страната ни да поддържа армия, припомниха при откриването на бронзовия бюст инициаторите за възстановяването.

Паметникът е поредният жест на признателност на поповската общественост към делото на Борис Трети – Обединител и за инвестициите в региона от преди 80 години. Държавата по това време влага много средства в различни обекти в Поповска околия. Изградена е сградата на жп гарата и Поповската гимназия, електрифицира се градът, павира се целият център, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника.   Всичко това е свързано с личното съдействие на Цар Борис III и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него.

Симеон Сакскобургготски и кметът на Попово Людмил Веселинов пред възстановения паметник. Снимка Параскева Георгиева,фейсбук

След смъртта на Цар Борис III, общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов бюст-паметник в центъра на града.  Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – до февруари 1945 г. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е.

„Борис Трети е ярък лидер в националната ни история, личност с особен ореол, с влияние върху околните“, каза в словото си при откриването на възстановения паметник кметът на Попово  Людмил Веселинов.   Симеон Сакскобургготски благодари на хората, осъществили тази идея и подчерта: „Чрез паметника почитаме общото минало на България! Да гледаме напред, но и назад в миналото, защото от него черпим поуки“.

Възстановеният бюст-паметник е изработен от скулптора Кирил Тодоров, реставратора на двореца „Врана“ Николай Чергаров и екип.   Адвокат Маргарит Мицев, член на инициативния комитет, пое разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име