С тържествен концерт разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” отбеляза две юбилейни годишнини – 70 години от създаването на Държавния симфоничен оркестър и 40 години от провеждането на първите Музикални дни „Димитър Ненов“ в Разград. Събитието се проведе под патронажа на Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци, община Разград, Театрално-музикален център и къща музей „Димитър Ненов”.

Диригент на концерта беше Красен Иванов, а солист – проф. Милена Моллова.  Тя изпълни заедно с разградските музиканти „Концерт за пиано и оркестър №5“ на Бетовен.  Проф. Моллова заяви, че за нея е чест да свири на 70-годишнината на оркестъра.  Тя припомни, че освен че е родом от Разград и е ученичка на Димитър Ненов, първият й концерт с оркестър е бил в Разград през 1951 г. В програмата на юбилейния концерт бяха включени още „Миниатюри“ на Д. Ненов – Ив. Стайков и „Симфония №1“ на Л.В.Бетовен.

Поздрави към диригента, музикантите и солиста отправи директорът на Театрално-музикалния център – Разград Тодор Мадолев.  Той заяви, че целта му е не само да се запази оркестъра, но и да продължи да се развива, заемайки своето достойно място.  Мадолев припомни, че оркестърът в Разград е бил сред първите държавни преди 70 години след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Пожелания към музикантите да продължат да издигат духовността в града отправи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.   Той връчи и няколко отличия на оркестранти с принос към развитието на музикалното дело.  З апочна със „Златна лира на СБМТД“ за Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.   Този приз получиха и Илия Рибицов, Румяна Маркова, Наталия Кющерова, Мила Иванова и Николинка Иванова.  „Сребърни лир“ бяха връчени на Николай Енчев, Владимир Николов, Донко Николов и Димитър Мирчев, а „Бронзови лири“ – на Йордан Стоянов и Недко Георгиев.

 

Поздравителни адреси и кошници с цветя бяха изпратени от депутата Десислава Атанасова, областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, кмета на Разград д-р Валентин Василев, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, културни институции от Разград. В публиката бяха заместник-областният управител Евгени Драганов и заместник-кметът Галина Георгиева.

„Не са много  градовете в България, в които традициите на симфоничната музика се пазят и поддържат и днес, Разград се гордее с това и вярвам, че жителите на региона ще продължат да милеят за стойностното изкуство! Пожелавам Ви много нови творчески върхове, здраве и вдъхновение! Бъдете верни на публиката си, която Ви се отблагодарява с нестихващи аплодисменти!“, се казва в поздравителния адрес на областния управител.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име