Бившата просветна началничка Лиляна Друмева, срещу която учителите в Шумен вдигаха стачки, днес ги поздравява за Деня на будителите като съветник на министъра на образованието.

Изгонената преди четвърт век от Шумен с граждански протести Лиляна Друмева – тогава началник на регионалния инспекторат по образование, днес се появи на градското честване за Деня на будителите, за да ни поздрави официално за светлия празник.  Госпожата се подреди тържествено до кмета на града Любомир Христов и до председателя на общинския съвет Борислав Беджев, а след това застана пред микрофона в качеството си на съветник на просветния министър и прочете едно сърцераздирателно слово за будителите.

Само че на Лиляна Друмева не й е мястото да чете празнични слова пред учителите в Шумен. И участието й в днешното тържество, особено от висотата на някаква управленска позиция, буквално потресе присъстващите учители, университетски преподаватели и просветни дейци, които си спомнят събитията от преди 25 години в Шумен.  За по-младите обаче името на госпожата нищо не говори, затова не е зле да припомним какви хора ни съветват и управляват днес.

През далечната 1993 г. въпросната Лиляна Друмева беше изгонена почти с революция от поста началник на регионалния инспекторат по образование.  И като казвам изгонена, имам предвид точно това.  За махането на Лиляна Друмева от длъжността беше взето специално  решение на общинския съвет, а всякакви делегации от синдикалисти, общинари, политици направиха пътека до тогавашния просветен министър с искане да уволни госпожата. /Който иска повече подробности, може да се порови в старите вестници, там прелива от информация по темата/.

Въпросната дама стана началник на шуменската просвета при правителството на Филип Димитров, когато на мода бяха ликвидационните съвети, включително и в образованието.  В шуменските училища започна един изключително мракобесен период, в който на улицата бяха изхвърлени десетки добри учители, чиято единствена вина беше, че са били членове на БКП.  Както, впрочем, и над 1 милион българи до този момент.

Самата Лиляна Друмева, която се изживяваше като яростна антикомунистка, стана член на БЗНС – тогава част от управляващата коалиция СДС и изпълняваше с изключително усърдие задачата да „прочиства образованието от червените“.  Но под „червените“ се разбираха неудобните учители, докато някои изявени комунистически номенклатури си останаха по местата.  Бяха съставени черни списъци за всяко училище и детска градина, системата буквално беше парализирана, по коридорите в общината се разиграваха истерични скандали, образованието в Шумен беше почти разсипано и не се занимаваше с нищо друго, освен с уволнения и назначения.

Преподавателите започнаха да създават инициативни комитети за защита на професионализма в училищата, които изнасяха потресаващи факти за самоуправството на просветния инспекторат.   Започнаха учителски стачки, а когато стачният комитет поиска да влезе при Лиляна Друмева, за да види черния списък за уволнения и мотивацията за него, началничката се заключи в кабинета си. Напрежението ескалира дотам, че срещу Лиляна Друмева застанаха почти всички политически сили. Дори собствената й партия – БЗНС, която я беше издигнала на поста, се разграничи от нея, а тогавашният заместник-кмет Стоян Джамбазов, неин съпартиец, поиска уволнението й.  Обаче Лиляна Друмева открито заявяваше, че нито общински съветници, нито комисии могат да й търсят сметка и продължаваше, както си знае.

Накрая самият кмет на Шумен – тогава Христо Христов, официално отиде при просветния министър с настояване да уволни началничката на регионалния инспекторат, защото взривява шуменското образование.  Към кмета се присъедини и тогавашният председател на общинския съвет д-р Христо Таракчиев, който беше и председател на СДС.  Синдикатите пращаха отделни делегации до министерството.

Единствените, които подкрепяха Лиляна Друмева, бяха няколко човека от координационния съвет на СДС, водени от Цветан Цанински, друга шуменска „легенда“.  Между другото, същият Цветан Цанински ходатайствал за включването на Лиляна Друмева в листата на ГЕРБ в София и на последните избори тя беше сложена на 14-то място в 23-ти МИР.  Но това е история от последните години.

През 1993 г. Лиляна Друмева най-после беше сменена като началник на регионалния инспекторат и се изнесе от Шумен, а целият град си отдъхна.  Обаче се оказа, че дамата просто се е пренесла в просветното министерство, а сега, въпреки пенсионната си възраст, е съветник на министъра на образованието.  Толкова за дългата скамейка с кадри на ГЕРБ.

Лиляна Друмева сред официалните гости на честването, до кмета на Шумен Любомир Христов и областния управител Стефан Желев.

Днес обаче много шуменски учители се почувстваха обидени от нейното присъствие и зададоха въпроса: кой покани Лиляна Друмева точно в Шумен и точно на Деня на будителите?  Някой явно много иска да реанимира в общественото пространство бившата просветна началничка, защото това е второто явяване на Друмева пред шуменските учители в качеството й на даваща съвети за образованието.

Преди няколко месеца тя участва в кръгла маса за проблемите на образованието, организирана от синдикатите.  И седна рамо до рамо с хората, които навремето вдигаха стачки срещу нея.   Ако искате да видите какво мислят шуменци по въпроса, можете да намерите старите публикации и да прочетете коментарите под тях.   Ще си позволя да цитирам само един коментар на дама – университетски преподавател и професор: „Фактът, че това лице /Лиляна Друмева, б.р/ продължава да битува в образованието, сам по себе си е парадоксален!“.

И остава въпросът: кой и защо покани Лиляна Друмева в качеството й на официално лице, за да държи речи на Деня на будителите в Шумен? Толкова ценен кадър ли е госпожата за ГЕРБ, че се пренебрегва общественото настроение? Това е най-малкото неуважение към стотиците шуменски учители, които са участвали в стачки и протести срещу въпросната госпожа.  И които днес отново си спомниха всичко за „ерата Лиляна Друмева“.

Честит празник на хората с памет!

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Такива като Лиляна Друмева отвратиха с болшевишките си изпълнения много обикновени хора, които след Лукановата зима подкрепиха демократичните промени. Уви, отвращават ги и сега…

  2. Отвратени сме от политиката на ГЕРБ в Шумен! Найден Косев ли е съветникът на Любо Христов? В Деня на будителите това е срам за Шумен. Найдене, спомни си, че дойде от Комсомола!

  3. Найден Косев е просто за милиони 🙂 кух колкото си щеш … ахахахахахах

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име