Диригентът Свилен Симеонов доведе в родния Шумен своите талантливи деца Борис и Ралица.  В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” ни посрещнаха картините на 13-годишния му син, който учи цигулка в музикалното училище „Любомир Пипков” и рисуване в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”.  Мариана Петкова – преподавател по изобразително изкуство и учениците й от СУ „Сава Доброплодни” оцениха експресивния стил на младия художник.

Самият Свилен Симеонов с гордост разказа за успехите на сина си, който печели награди на конкурси у нас и в чужбина. Има седем самостоятелни изложби. През март 2018 година Борис Симеонов ще има изложба в Париж, в галерия непосредствено срещу Лувъра. Поканата е на френски меценат, впечатлен от картините му в експозицията в Националния музей „Земята и хората”.

Борис Симеонов

Маестро Симеонов рядко говори толкова дълго пред публика, защото е винаги е с гръб към нея и с лице към оркестъра. Да преодолее вълнението от спомените за Шумен, помогна дъщеря му Ралица Петкова. Тя изпълни песен от „Българска сюита” на Панчо Владигеров.  Вече 29-годишна, утвърден солист на оркестър „Симфониета”, може да се похвали със самостоятелна кариера като цигуларка.

Ралица Петкова

В препълнената зала от приятели и роднини видяхме бащата на шуменския диригент инж. Петко Симеонов. Майка му вече не е между живите, но всички си спомниха за Радка Симеонова – тимпанист в шуменската филхармония и преподавател по акордеон на ученици. Няколко драматични паузи на маестрото издадоха силната му привързаност към нея, макар да си е отишла от този свят преди двадесет години.  Свилен Симеонов е свирил на тръба

в духовия оркестър на военното училище

и на кларинет в градския духов оркестър при Михаил Биков.  Водещият на срещата Стилиян Стоянов донесе два инструмента тръба и го покани да изпълни сигнала „Чорба каша”, с която някога събуждаха войниците.  Това въодушеви връстниците му от набор 1962, които знаят какво е служба и казарма.  Шуменци си спомниха за концертите в Дома на армията, младите курсанти, хилядите сержанти и офицери, които са давали самочувствие на гарнизонния град.

Но освен армейската си слава, Шумен е и център на музикална култура от Възраждането до днес.  Маестро Свилен Симеонов следва и двете традиции по своя творчески път.  Възпитаник е на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа за кларинет, дипломира се като диригент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Специализира дирижиране във Виена, а през 2003 г. става постоянен диригент на софийския оркестър „Симфониета”. Палката е държал и в Бургас, а от 1999 г. е главен диригент на филхармонията във Видин. Гастролирал е цял свят, има много отличия.  Води майсторски класове у нас и в чужбина.

С тръбата от военния оркестър

Конкурсът „Панчо Владигеров” го свързва с талантливите шуменски деца. Затова ще ги включи в концерт на оркестър „Симфониета” на софийска сцена.

Диригентът за кратко влиза в политиката

Бил е заместник-кмет по култура в столичната община.  За тази „неблагодарна административна работа” преди двайсет години той не пожела да говори. Затова пък с възторг разказва, че като ръководител на оркестър „Симфониета” е бил оценен от две импресарски къщи, които от 15 години му осигуряват ангажименти в Европа, Азия и Америка.  С „Дана фестивалният оркестър” в Янгстаун, щата Охайо, дирижира втората симфония „Възкресение” на Малер.  На сцената били 256 музиканти от 12 града и 3 хорови формации, а в залата – 2500 зрители.  По 70 концерта е правил в Барселона и Мадрид.  Любими за гастроли са престижната зала „Приятелите на музиката” във Виена и залата на Берлинската филхармония.

През 2013 година предприема голямо европейско турне с оркестъра. Докато се разхожда по кея на Лисабон, пада върху лодки и двете му ръце са контузени. Гипс, болки, лявата ръка е зашита във вътрешния джоб на фрака му, но той продължава да

дирижира с ранени ръце без партитура

в Амстердам, Женева, Барселона…  Въпреки травмите – с поглед и сугестия към оркестрантите. Разказа ни го дъщеря му Ралица, която го е придружавала като музикант.

Кариерата на Свилен Симеонов е свързана и с Русия – Уляновския симфоничен оркестър „Губернаторский”.  Днес той знае ангажиментите си по дати за следващите две години.  Репертоарът на оркестър „Симфониета” определя лично съобразно бюджета на формацията.  Последната му творческа провокация са аранжиментите на класическия репертоар.  Нереализирана остава в кариерата му на диригент „Фантастичната симфония” на Берлиоз.

Звукът е визитната картичка на всяка формация инструменталисти. А правилата на музикалния пазар са строги! Маестрото призна: „Трудно намерихме европейска сцена за оркестър „Симфониета”.  Иска се високо изпълнителско майсторство, качествени концерти, за да се продават билетите и да се пълнят залите по света…”

За шуменци гостът беше подготвил видеозапис на „Девета симфония” на Бетовен, изпълнена в зала „България.  Нашите въпроси го връщаха в родния му град.  През 2004 г. Свилен Симеонов си купил вила в Крапец, посещавал и Каварна, та на път за морето гостувал в Шумен. Срещата в регионалната библиотека трогна много. Имаше сдържани сълзи при спомени от детството и младостта. Съученици, съседи и приятели го прегръщаха. Десетки си направиха снимки за спомен. Топлите чувства  спечелиха Свилен Симеонов за културата на Шумен.

Десетки приятели дойдоха на срещата със Свилен Симеонов

„Факт е, че все още не съм дирижирал в родния си град!” – призна гостът.  Той лично съобщи, че на 11 май 2018 година, когато се открива зала „Арена” в Шумен, оркестър „Симфониета” ще подготви концерт за събитието. Разкрепостен в репертоарната си политика, Свилен Симеонов

подготвя концерти с рокпевци и „Симфониета“

– програма с 18 световни хита, аранжирани за оркестъра; проект „АББА мания”; изпълнение на аржентински танга с балет; хитове на най-успешната британска група „Куийн”.

Най-модерният му проект е „Симфони фолк” със солисти на гайда, гъдулка, кавал… Ей за това диригентът на „Симфониета” трябва да потърси творческо партньорство с другия наш световно известен съгражданин Христо Димитров – продуцент на ансамбъл „Българе”!  Ако на екрана се появи и анимация на Анри Кулев, а Олег Ковачев да направи документален филм за музикалния спектакъл в зала „Арена” – това ще е продукцията на 2018-та!

С  „Ода на радостта” завърши срещата с артистичното семейство Симеонови.  Остава да чуем европейския химн в Шумен под диригентството на нашия съгражданин. За следващото гостуване той обеща да доведе съпругата си – шуменката Дарина, която не видяхме поради служебен ангажимент, но има съществен принос за кариерата на музикалната фамилия.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име