Концерти, изложби, театрални спектакли, ледена пързалка, разнообразни инициативи и забавления за децата на града включва тази година Коледно-новогодишна програма на община Шумен.

По традиция проявите започват със символичното запалване на коледните светлини „Заедно край елхата“. Тази година това ще стане на първи декември, в 17.30 часа на откритата сцена пред ДКТ “Васил Друмев”.

Изложба на детски рисунки, посветени на Коледа и Нова година, ще бъде подредена във фоайето на втория етаж на РБ “Стилиян Чилингиров”. Откриването е в 11.00 часа на 4 декември.

Ледената пързалка ще бъде монтирана в парк „Студентски“ при подходящи за съоръжението температури. Допълнително от общината ще бъде съобщена датата за откриване.

Драматично-кукленият театър е подготвил две премиерни заглавия за най-малките зрители.  Спектакълът “Ще дойде ли Дядо Коледа” ще се играе на 10 декември от 11.00 часа в голямата зала на театъра.  В програмата през целия месец ще вземат участие и творческите състави и формации към културните институции в града.

На 13 декември от 15.00 часа шуменци могат да гледат празничната програма “Свята коледна нощ” в концертната зала на НЧ “Стилиян Чилингиров – 1963”.  В нея ще участват творчески състави от читалището и гостуващи формации от НЧ “Асен Златаров – 1872”.  По-късно, в 18.00 часа, на сцената на НЧ “Добри Войников – 1856” ще започне концертната програма “Коледа е!”, в която шуменци могат да видят любими изпълнения на състави към читалището.

Зала “Патиланчо” ще посрещне своите малки и големи зрители на 14 декември.  В 17.00 часа ще започне вторият премиерен спектакъл на театъра през месец декември “Подарък за Дядо Коледа”. Почитателите на класическите танци имат възможност да гледат също на 14 декември в голямата зала на театъра от 18.30 часа балетния концерт “Звездна Коледа” на изпълнители от Школата по класически танци към НЧ “Боян Пенев – 1949” и школата към Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК.

Творческите колективи към НЧ “Асен Златаров – 1872” ще представят празничната си програма “Коледна магия” на 15 декември от 18.30 часа на сцената на Младежкия дом.

Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” организира за децата на Шумен “Коледа в библиотеката” на 16 декември от 10 до 15 часа.  Във входното фоайе ще бъде подреден базар за ръчно изработени подаръци.  Изложбената зала ще се превърне в работилница на джуджетата на Дядо Коледа.  От 10.30 до 11.00 часа ще се играе детското театрално представление „Топла ръкавичка“ по Ангел Каралийчев. Спектакълът е на Театър „Ябълка“.  От 11.00 часа родители и деца могат да се включат в тържеството с подаръци от Дядо Коледа.  От 18 до 22 декември библиотеката организира филмов маратон с анимации.

Концертът “Коледна феерия” на вокалната формация “Малка серенада” и балетното студио към НЧ “Добри Войников – 1856” е на 18 декември, от 18 часа в зала “Проф. Венета Вичева”.

В 18.30 часа също на 18 декември в концертната зала на Младежкия дом ще започне празничната програма, подготвена от творческите формации към дома.

Откриването на традиционната изложба Зимен салон на Дружеството на шуменските художници и Представителството на СБХ – Шумен е на 19 декември от 17.30 часа в ХГ “Елена Карамихайлова”.  На 19 декември в 18.35 в зала “Проф. Венета Вичева” започва концертът “Коледа с песните на хор “Бодра песен”, в който ще вземат участие всички формации на хора.

Към любителите на хоровото изкуство отправя покана и смесеният хор “Родни звуци”. Концертът “Отново е Коледа!” е на 20 декември от 18 в зала “Проф. Венета Вичева”. Концертът “Ледо, Ледо, мой Коледо” с изпълнения на ансамблите на народни песни и танци “Мадара” и “Звънче” е също на 20 декември и ще започне в 18.00 часа на сцената на театралния салон на НЧ “Тодор Петков – 1963”.

На 21 декември от 17 часа в концертната зала на Младежкия дом ще се състои и церемонията по награждаване на 10-те най-добри спортисти на община Шумен за 2017 година.

Празничният концерт “Коледа е …” на ансамбъл “Шумен” в навечерието на Бъдни вечер и Рождество е на 21 декември от 18 часа на сцената на ДКТ “Васил Друмев”. Отново на 21 декември, от 19 часа, в зала “Проф. Венета Вичева” ще започне концертът на Симфониета Шумен с участието на Рут Колева.

Кулминацията на коледно-новогодишните чествания е на 31 декември срещу първи януари. От общината отново отправят покана към жителите и гостите на града да се включат в общоградското тържество в навечерието на Новата година. Началото е в 22 часа. На откритата сцена, която ще бъде изградена пред сградата на община Шумен, ще излязат Брас бенд “Виво Монтана”, рок група “The lefties”, АНПТ “Мадара” и Христина Лечева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име