Шуменски лекар беше посочен от главния прокурор Сотир Цацаров като пример за нарушенията в болницата във Враца.  Това стана на вчерашната  съвместна пресконференция на Цацаров със  здравния министър Кирил Ананиев и вътрешния министър Валентин Радев, на която тримата обявиха, че започват общи проверки във всички държавни и общински болници за източване на Здравната каса.

Цацаров даде пример с болницата във Враца, където са открити редица нарушения.  Главният  прокурор обяви, че след напускането на медик, отделението по съдова хирургия във Враца вече не е отговаряло на изискванията, за да съществува самостоятелно, затова бил сключен договор с лекар, който има частна практика в Шумен.  Този лекар никога не е стъпвал в болницата във Враца и не е оперирал пациенти, но е получил заплата от общо 33 000 лева, заяви главният прокурор, цитиран от сайта Оffnews.

По принцип наемането на външни лекари не е незаконно и в много случаи това е единственият начин да бъдат спасени отделенията в малки и отдалечени болници, коментират шуменски медици. Проблемът в случая, обаче, е че съдовият хирург не е ходил на работа във врачанската болница, откъдето е получавал заплата, обясниха негови колеги.

Проверките на прокуратурата, МВР и здравната каса ще засегнат болниците, извънболничната помощ и лекарствата, финансирани с публични средства.  От здравните заведения вече са събрани договорите, които имат с други лечебни заведения – за наем или друга съвместна дейност, като ще се търсят „болници в болниците“.

По закон болниците имат право да сключват договори с други лечебни заведения, но само ако дейността на двете не се припокриват.  В действителност обаче съществува практиката общински или държавни болници да сключват договори с частни лечебни заведения, като в много случаи се препращат за лечение пациентите по по-скъпите клинични пътеки, обясни главният прокурор.  Той допълни, че проверките вече са започнали и при най-малките индикации за наличие на „болница в болницата“, договорът ще се предава на прокуратурата.

Цацаров уточни, че проверките в болниците ще се извършват от регионалните здравни инспекции и регионалните здравни каси, но не от същата област, като тази на съответното лечебно заведение, а от съседна за по-голяма обективност.   Главният прокурор посочи, че е добре да се помисли дали трябва да остане в сила възможността държавните и общинските болници да сключват договори с други лечебни заведения, дори да извършват различни дейности, както е предвидено в закона.

Това са първите толкова мащабни проверки, които се извършват в болниците, коментира здравният министър Кирил Ананиев.   Паралелно със започналите проверки е започнал и анализ на финансовото състояние на болниците в страната, за да се вземат мерки за тяхното преструктуриране и оздравяване.

Сотир Цацаров коментира и акцията, при която бяха арестувани 7 души, изнасяли незаконно лекарства за онкоболни. Той уточни, че за момента няма да се изнася информация по случая, но действията продължават. Очаква се нова информация да бъде обявена в петък или следващия понеделник.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Новината е от 2016 и е за д-р Халил Мехмедов. Кажете името на аптеката, която е в аферата с онколекарствата за паралелния износ.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име