Трима шуменци са станали жертва на телефонни измамници само за един ден, съобщиха от областната дирекция на полицията.  Ужилените – все възрастни хора, били излъгани по познатата схема, че се провежда „акция на полицията за задържане на измамници“.  81-годишна жена от Шумен е хвърлила през терасата 2450 лева, друга 76-годишна шуменка оставила в торбичка пред вратата си 825 лева, 4 златни пръстена и около 4 грама златни накити, а 83-годишен мъж от града се разделил с 2500 лева, след като ги оставил в закачена торбичка на входна врата.

Всички били измамени по телефона от непознати, които се представили за полицаи и ги помолили да съдействат на полицията.  За целта им дали несъществуващи номера – 9112, 9166 за връзка с тях. Сценарият бил един и същ.  Имената на старците уж били попаднали в списък на телефонни измамници, които били задържани в спецакция. Мошениците обяснявали, че един от тях все още се издирва, защото избягал. След това следвало друго обаждане – от „лекар“, който искал пари за лечение на близък. В трето обаждане „полицаят“ обяснявал, че измамникът бил засечен.

Съветите били да се съберат всички пари и ценности на едно място и да се приберат в торба, която да се постави в хладилник. Там „уредът“ на измамникът не можел да ги открие. Следвали дълги обяснения, в които мнимите полицаи обяснявали, че организират акция за задържането им.  Извличали данни за адреса на жертвата и настоявали да предаде това, което искат измамниците, за да ги задържат на място и да ги осъдят. Мислейки, че помагат на полицията, хората изпълняват указанията на престъпниците. По-късно, когато разбрали, че са измамени, подали сигнали в полицията. Започнати са досъдебни производства.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име