Молитва за жертвите на трагичния инцидент в Хитрино, отслужена от имам. На молитвата присъства и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Десетки жители на Хитрино се събраха днес на възпоменателен курбан, организиран от централното ръководство на ДПС и областния съвет на партията в Шумен по повод годишнината от трагедията, при която загинаха седем души, десетки бяха ранени, а половината село беше сринато след взрива на влакова цистерна.

Две телета, всяко по 450 килограма, бяха заклани за курбана и ще бъдат раздадени на всички жители на пострадалото село. За да почетат паметта на жертвите, пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, шуменските депутати Нигяр Джафер и Хамид Хамид, колегата им от Търговище Танер Али, кметът на Каолиново Нида Ахмедов, кметицата на Венец, десетки жители на Хитрино и региона, общински председатели на партията.

Преди курбана, имам прочете молитва за жертвите от трагичния инцидент. След молитвата, лидерът на ДПС и участниците във възпоменанието обиколиха всяка една от къщите, в които преди година загинаха хора и поставиха венци и цветя на мястото на трагедията.

Мустафа Карадайъ положи венци на местата, където миналата година загинаха седем души в Хитрино.

Първият венец беше поставен край железопътната линия, където се взриви влаковата цистерна. След това Карадайъ поднесе венец пред всяка от почернените къщи, където разплакани го очакваха близките на загиналите.

За една година се случиха различни неща, но в тези тежки дни миналата година бяхме заедно и бяхме единни, каза лидерът на ДПС пред събралите се хора и допълни: „Още от първите часове на първия ден след трагедията бяхме тук и до последно останахме близо до хората, за да им помогнем с каквото можем. С такава идея и днес се събрахме тук.  Ние пак сме заедно и ще бъдем заедно. В живота е така – не всички дни са хубави, и не всички дни са лоши, но ние трябва да бъдем заедно и в хубавите, и в лошите дни“.

Карадайъ утешава вдовицата на Тафер Ахмедов, която при трагедията загуби и съпруг, и син

Мустафа Карадайъ отказа да говори за политика в този ден и вместо това поздрави присъстващите хора за тяхната съпричастност към мъката и болката на опечалените семейства.

Мястото на изгорялата фурна предизвиква много сълзи. Това малко момиченце остана без родители след трагедията.

След една година няма нито една готова къща

На практика, една година след взрива все още няма нито една готова нова къща, в която да може да се живее, оплакаха се пострадалите хора. Вдовицата на Тафер Ахмедов, който загина заедно с единия си син Дениз, все още не може да влезе в новата къща, която е издигната на мястото на руините от стария им дом.  Къщите са готови само външно и изобщо няма да може да се живее в тях таза зима, казаха хора от пострадалите семейства.

Припомняме, че от дарения на гражданите и от държавата за пострадалите в Хитрино бяха събрани общо 33 милиона лева. Досега са похарчени малко над 7 милиона лева, като най-много средства са дадени за обезщетения, за ремонт на разрушените къщи и за ново строителство.  В Хитрино се строят 24 нови къщи, като най-завършени са жилищата, изградени като дарение от строителната камара, но нито една от къщите още не е годна за живеене.

Нигяр Джафер прегръща разплакана жена от Хитрино по време на възпоменателната церемония

Появиха се и много жалби за непрозрачност при разпределянето на средствата за пострадалото село. Миналата седмица изненадващо посещение направи и омбудсманът Мая Манолова, който също е получила многобройни сигнали. След проверката й беше установено, че част от сигналите са основателни и беше сезиран обществения съвет за разпределението на средствата.

Хората в Хитрино показват на журналистите една от къщите, които още чакат за ремонт

 

Докато ДПС правеше курбан за загиналите при трагедията, кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посрещаше в общината министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който беше дошъл на инспекция в селото.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име