Константин Владигеров, Христо Попов и Калина Василева

Тази година за втори път внуците на Панчо Владигеров – Александър и Константин, свириха в Шумен. Отново имаше класика и джаз с „Bulgarian Nocturno”. Гостували са години по-рано със сестра си Екатерина – диригент и пианист. Когато обаче от Виена идва бенд „Wladigeroff Brothers“ с пианиста Христо Попов, за да се включат в програмата с шуменската „Симфониета” – събитието е отличен старт за празничния афиш на Шумен.

Програмата започна с творба на Шостакович, но в него можеш винаги да откриеш и класика, и модернизъм.  Под диригентството на Калина Василева концертът продължи със „Смолянско вакло девойче” и солист Константин Владигеров – кларинет. На второто му солово изпълнение от албума „The Rag waltz time” под светлината на сцената остана само силуетът на музиканта.  Интимно българско в стила на рагтайм.  С това ноктюрно „Дългия път към дома” почувствахме носталгията на двамата близнаци към „любимия Шумен”, както те споделиха по-късно с публиката.

Александър Владигеров и Константин Попов

Програмата завърши с ръченица от албума „For the greatest and little things” със солист Александър Владигеров – тромпет. Тя е предизвиквала до 13 биса в чужбина, но ние си позволихме два.  От сцената внуците на Панчо Владигеров доказаха, че са достойни наследници на най-родословния шуменец в музиката.  Та нали рапсодия „Вардар” е звучала в „Карнеги хол”!

С много аплодисменти и възторг публиката дари тримата солисти и „Симфониета”. Гостуването на „владигерчетата”, както ги е наричал техният дядо, стана събитие в музикалния живот на града.  Те ни донесоха коледния дух с фолклорните ритми, който е вдъхновявал от дете големия маестро и го е направил уникален за света.

В тези неравноделни нашенски размери беше аранжиментът на братята на „Ода на радостта”, който ние трябваше да познаем.  Красив преход към предстоящото ни председателство на ЕС.  Така с класика и оригинален джаз коледният дух дойде в Шумен.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име