Д-р Йорданка Пенкова

Тази седмица 19 директори на районни здравни каси в страната ще подпишат 4-годишен трудов договор с Националната здравно осигурителна каса след проведен за длъжността им конкурс.  Една от тях е д-р Йорданка Пенкова – шеф на РЗОК-Шумен.

Тя е получила оценка 5,75 от изпитната комисия. На конкурса се е явила и д-р Йорданка Маринова – управител на общинската болница „Д-р Добри Беров” в Нови пазар и заместник-директор на областната болница.  За първи път д-р Пенкова има конкуренция, като не се брои преди десетина години кандидатурата на анестезиолог, който все още не беше завършил специалността „Здравен мениджмънт”.

За психиатърката това ще е пети мандат начело на здравната каса в Шумен от август 2003 г. досега.  Първите три мандата на д-р Пенкова бяха с продължителност три години, а от 2013 г. НЗОК промени мандатите на четири години.

Първият директор на здравната каса в Шумен е д-р Явор Смиленов, назначен на 1 април 1999 г. – стартът на здравното осигуряване у нас, реализиран с проекта за РЗОК-Шумен в сградата на ДСК.  Той беше назначен без конкурс.  През месец май 2003 г. НЗОК реши директорите да бъдат назначавани след провеждането на конкурс. Изненадващо тогава на събрание на лекарската колегия д-р Смиленов съобщи, че принципите му се разминават с позицията на централното ръководство на НЗОК и подаде оставка.  До обявяването на конкурс временно изпълняваше длъжността Анета Георгиева – икономист в РЗОК-Шумен.  След това конкурсът беше спечелен от д-р Пенкова, тогава управител на „Медицински център по спортна медицина и рехабилитация” ЕООД /бившият спортен диспансер, по-късно закрит/.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име