Еврокомисарят Мария Габриел връчва наградата на фондация "Еврика" на шуменеца Иван Цонев. Снимка личен архив

Шуменецът Иван Цонев, студент по физика в софийския университет „Климент Охридски”, беше отличен с националния приз „Студент на годината”. В навечерието на Нова година на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов” бяха наградени 22-мата най-успешни студенти в страната. Наградата е учредена през 2006 г. по инициатива на Националното представителство на студентските съвети в България.  Конкурсът има мисия да популяризира постиженията на нашите студенти в областта на науката, спорта, изкуството.  Жури в състав от водещи експерти определиха най-добрите в 14 категории, като условието е постиженията им да са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Иван Цонев получи наградата в категорията „Природни науки, математика и информатика”.  Националният конкурс „Студент на годината” е най-престижният конкурс за млади хора в България.

Няколко дни по-рано Иван Цонев беше награден и от фондация „Еврика”, която за четвърти път връчи сертификати за стипендии. За учебната 2017/2018 година бяха отличени 55 младежи, като 22 от тях са студенти.  Специални стипендии даде и „Хуауей ИКТ”, осигурени с дарение от „Хуауей Технолоджис България” ЕООД.  Сертификатите бяха връчени от българския еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и обществото Мария Габриел.  На официалната церемония присъстваха представители на правителството, бизнеса, българските университети.

Шуменецът беше отличен за постижения в овладяването на знания в областта на физиката.  Той е един от тримата с поименни стипендии, всяка по 2000 лева. Останалите стипендии по направления за ученици и студенти са в по-малък размер.

Иван Цонев беше първенец на випуск 2014 в Шумен. Той е прославял неведнъж Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в града. Медалът и грамотата от община Шумен той получи за отличен успех през целия курс на своето обучение, с универсални познания в различни сфери и висока лична мотивация, беше един от блестящите участници в клуб „Дебати”.

Сега младият учен работи в най-иновативната физика – студената плазма, а това е всяка шеста технология в индустрията. Тя има широко приложение от електрониката до биологията – регенерацията на рани, обезпаразитяването на житни култури и др. Плазмата може да съсирва кръв, а  микрокръвоизливите са голям проблем при хирургически интервенции, както и при големи инфекции на рани. Студената плазма има приложение и при очистване на отпадните води и въздуха.

Иван Цонев ще започне магистратурата си през октомври 2018 година в България с идеята да кандидатства по програмата „Еразъм” и да продължи в чужбина. Той сподели, че ако Германия и САЩ са насочили иновативните си изследвания на студената плазма в областта на медицината, то само Китай и Южна Корея изследват приложението й в аграрната наука. На този етап България е в добри научни позиции. Технологията не е скъпа в сравнение с научните изследвания в ядрената физика. Проблемът е, че няма мотивация за включване на научните проекти по тази тема, защото изследователите най-често са университетски преподаватели, изключително заети с академична работа.  Иван Цонев е в научната група с ръководители доц. Евгения Бенова и ас. д-р Тодор Богданов – ръководител на настоящия проект.

За плазмата – четвъртото агрегатно състояние на веществата, най-разпространеното във Вселената, тепърва ще трябва да учим. Студената плазма е бъдещето на иновативни технологии, които ще станат наше ежедневие. Радостното е, че един млад шуменец се е посветил на тях. Дано има последователи.

Иван Цонев е син на доц. д-р Корнелия Тодорова, заместник-декан по акредитация, оценяване и поддържане на качеството на обучение и академичния състав във Факултета по математика и информатика в ШУ „Епископ Константин Преславски”.  Освен научните си интереси в областта на физиката, Иван Цонев свири на китара и се интересува от архитектура.

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име