Здраве и благополучие ви пожелава 24-годишният Богослов Стоянов, единственият коминочистач в Разград, който носи на хората радост и късмет! Снимка Radian.bg

Облечен с черна риза, с шапка и телена четка през рамо, 24-годишният коминочистач Богослов Стоянов от Разград събира непрекъснато вниманието на хората по улиците. Младежът е убеден, че наистина носи на хората здраве, щастие, късмет и любов.  Разказва, цитиран от БТА, че е единственият коминочистач в Разград.  Практикува занаята от вече близо пет години.  Винаги е усмихнат и готов да те заприказва.

Младият мъж заявява, че е доволен от професията си и няма намерение да я заменя за чиновническа, за каквато мечтаят повечето негови връстници.  Категоричен е, че срамна работа няма, стига човек да я прави с желание и да вижда смисъл от нея.
Богослов е завършил професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ в Разград.  Първоначално се ориентира в сферата на охранителния бизнес, а по-късно започва работа като инспектор в община Разград. Навлязъл в занаята на шега, след като един негов колега търси специалист, който да му отпуши комина.

Младият мъж има известен опит, тъй като неговият чичо Петър Богословов се занимавал с такава дейност и решава да направи услуга на човека.  Клиентът му останал доволен и го насърчил да се заеме с този нелек занаят.  Съгласил се първоначално с мисълта да припечелва допълнително, после обаче осъзнал, че работата му по покривите се превръща в удоволствие и иска да се занимава точно с това.

Стотици хора се спират да се снимат с коминочистача за спомен, радват му се и искат да го пипнат за късмет.

Постепенно започнали да го търсят не само хора от областта, но и от съседните региони.  Казва, че през есенния и зимния сезон е затрупан с поръчки, но не се оплаква от работата си.  Майсторът споделя, че най-често хората се сещат да си чистят комина едва когато възникне проблем.  Имало е случаи да се качва на покрива дори когато има сняг.  За времето, в което се занимава с почистването на комини, е намирал какво ли не в тях – лъжици, вилици, строителни отпадъци, телефони, ключове, дрехи, монети.  Най-стряскаща е била гледката на умрели животни. Попадал е и в странни ситуации. При почистването на комин в блок в ж.к. „Орел“ счупил тръба и наводнил апартамент, разказва коминочистачът.

Той посочва, че инструментите за работа си ги е набавил сам. Има четири различни по големина топузи, с които чисти. Задължителна част от оборудването му са и четирите телени четки, също с различна големина. Винаги си носи и въжета с различна дължина.  Коминочистачът споделя, че печели добре. Почистването на един комин му отнема различно време – от два часа до два дни.  Налагало се е, когато има много поръчки, да извика на помощ свои близки приятели.  Категоричен е, че не го е страх от високото. Все пак има и доза късмет, споделя младият коминочистач. Той отбелязва, че никога досега не е усещал подмятания от страна на своите приятели и близки заради странната професия, която си е избрал, напротив, получавал е само подкрепа.

Богослов е пълен с енергия и амбиции и постоянно търси начини да докаже уменията си. Обича много да пее, свири на гайда. Като член на фолклорния състав при читалището в село Дряновец участва в различни събори и конкурси. Казва, че го боли за това, че младите хора нямат интерес към старите занаяти.

Младият мъж е работил и като парамедик в Центъра за спешна медицинска помощ в Разград.  Трудовият му договор обаче е бил само за шест месеца, тъй като е назначен на договор по проект. Богослов е убеден, че неговото призвание е да бъде полезен на хората, затова си е поставил за цел да продължи образованието си в Стара Загора, където да се обучава за лекарски асистент.

По случай празниците единственият коминочистач от Разград пожелава на хората здраве и благополучие, да практикуват любимите си професии и с гордо вдигната глава да продължават само напред. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име