Старата градска баня в Нови пазар трябваше да се събори и на нейно място да се изгради православен храм.

Община Нови пазар продължава да вади от коледната торба подаръци за своите данъкоплатци.  Потвърдено е изграждането на спортна площадка в кв. „Възраждане” на стойност 200 000 лв. /преди осем години на същото място беше открита такава/. Хитът с фонтаните продължава!  Градинка със сух шадраван на стойност 123 000 лв. ще има в центъра.  Средствата са все от преходния остатък на бюджет 2016.  Ако сме точни, от две години са сухи шадраваните, т.е. фонтаните на площад „Раковски” и пред кметството.  Ако по „царско време” около 2005 г. бяха на мода чешмичките, сега фонтани ще бликат с европейски пари във всеки български град!

Градският шадраван днес

Пространството пред бившата градска баня в Нови пазар от четвърт век е обект на  градоустройствени идеи. И като всяка публична собственост в идеалния център минава безметежно от мандат на мандат в местното самоуправление, за да укроти скандалите.  През това време коритото на река Крива до нея буренясва и вони през лятото, тоалетната е заключена – единствена в района на ларгото, кучета наторяват площите до самите пешеходни пътеки.  Някога този градски оазис с шадраван е било любимо място за новопазарци, но и той не удържа на унищожителната стихия в демократичното ни време.  Поради липса на средства се провали най-добрата идея на гражданите от края на миналия век.

През 1997 г. инициативен комитет в Нови пазар предложи изграждането на нов православен /катедрален/ храм в центъра на града.  Два терена бяха обсъждани в общинския съвет.  Първият беше паркингът срещу читалище „Христо Ботев – 1872”, който през септември 2017 г. общината предложи за продажба на търг на безценица и процедурата се отложи.  Второто място беше теренът на бившата градска баня, вече съборена. Тогава архитектурно-градоустройствената комисия се произнесе, че градинката в центъра е по-подходяща за параклис, а не за църква.  Тогава отец Андрей беше много категоричен, че параклис се строи в закътано място, където може богомолците да са далеч от градската шумотевица.  Обсъждано беше дори да се проведе референдум за мястото и вида на храма.

През 2001 г. ОбС в Нови пазар даде съгласието си сградата на бившата градска баня в центъра на Нови пазар да бъде предоставена с право на строеж на бъдещия нов православен храм.  Отново беше гласуван инициативен комитет. През 2003 г. обектът с площ около 300 кв. метра беше продаден на търг за около 280 лв.   Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше разрешил банята да бъде използвана за строеж на църква още на 22 май 1998 г. – един от най-спорните моменти за жителите на града! Открита беше банкова сметка за набиране на средства за новата църква, която щеше да носи името „Свети княз Боян първомъченик Български”.  Скромни средства постъпиха от дарения и идеята замря.

Гаражната търговия в центъра на Нови пазар

Днес няма нито баня, нито храм, нито градинка.  В идеалния център на Нови пазар това е пустош с една затворена тоалетна, място за бездомни кучета около паметника на Станю Василев.  Грозна е гледката и от съседните жилищни блокове с гаражна търговия.   Маршрутът на шуменският архитект, който обслужва община Нови пазар, не минава ли през центъра на града?… А той се нуждае от по-строг правилник за търговските обекти и планирано озеленяване около градската часовникова кула и теренът с бившия шадраван.  Сега сергиите на амбулантни търговци и селскостопански производители са на всеки ъгъл.  Дали скоро ще се промени визията на града?  Явно управленците от този кметски мандат по шадраваните ще ги познаем…

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Скоро ще продадат новопазарската болница на турски холдинг. Той вече се настанява на етаж в шуменската болница. Само с протест можем да защитим лечебното си заведение. Далаверата е ясна и за децата. Новопазарец ни предаде! Реформите на реформатора са капут! Вържете попа да е мирно селото! С параклиси здравеопазване не се прави!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име