Инвестицията в "Амилум" ще приключи до две години и половина и ще доведе до разкриване на над 60 нови работни места

Американската компания ADM и турската Kastamonu ще инвестират 440 милиона лева в производствата си в България през следващите три години, съобщава „Капитал“. Първият проект ще удвои капацитета за производство на продукти от царевица в разградския завод „Амилум“, а вторият е за разширяване на мощностите за плочи от дървесни частици във фабриката в село Горно Сахране, община Павел баня. Германската Witte Automotive също подготвя инвестиция от 12 млн. лв. в завода си в Русе.  В четвъртък трите компании получиха сертификати клас А, които им гарантират облекчени процедури при изпълнение на проектите от страна на държавата.

Разградският завод удвоява капацитета си

Чрез местното си дружество „Амилум България“ американската ADM ще инвестира 242.5 милиона лева в завода в Разград, където от царевица се произвеждат нишесте, глюкоза, фруктоза и други продукти за хранителната и нехранителната индустрия.  С това капацитетът на предприятието на практика ще се удвои. „Ще бъдат стартирани и няколко нови продукта и процеса“, каза председателят на управителния съвет Светлозар Караджов. От инвестиционното предложение на компанията, което беше публикувано преди половин година, стана ясно, че ще бъдат монтирани допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден, както и инсталация за производство на етилов алкохол.

По думите на Караджов инвестицията ще приключи до две години и половина и ще доведе до разкриване на над 60 нови работни места.  Към края на 2016 г. в компанията работят 271 души.  Голяма част от продукцията на „Амилум“ се изнася, като основни пазари са Турция, Румъния, Сърбия, Словакия и Гърция, както и България.  ADM стана едноличен собственик на завода през 2015 г., след като придоби дяловете на партньора си Tate&Lyle в регистрираното в Холандия Eaststarch (прекия собственик).

Нови 300 работни места в Русе

Инвестиция ще бъде направена и в завода за автомобилни части на „Витте аутомотив България“ в индустриалния парк в Русе, който е собственост на германската Witte Automotive. Проектът е на стойност 12 млн. лв. и включва разширение на производството на заключващи системи за автомобили в следващите три години. По думите на юрисконсулта Деян Петров допълнителната продукция е предвидена както за съществуващи, така и за нови клиенти, сред които са компании като Daimler, Ford, VW, Volvo и други европейски производители. С разширението ще бъдат добавени около 300 нови работни места към сегашните 638. Германската Witte Automotive работи в България от 2010 г., като първоначално ползваше помещения под наем, а през 2014 г. построи собствена производствена база в крайдунавския град.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име