Чудотворната икона в Шумен

Чудотворната икона на Света Богородица – Одигитрия Байталска ще бъде изложена за поклонение днес във Велики Преслав.  Иконата ще пристигне около 11 ч. в храма Свети Архангел Михаил. Очаква се тя да бъде донесена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, а свещеници ще отслужат молебен за светинята.

Чудотворната икона на Божията майка се съхранява в манастира „Рождество на Света Богородица“ в украинското село Байтал, намиращо се на 200 км от Одеса. Оттам идва и името ѝ, което в превод означава „Пътеводителка Байталска“. Смята се, че тя датира от началото на 18-ти век и с нея са свързани много чудеса и изцеления. В продължение на два века иконата е била загубена, след като манастирите в северната част на Одеска област били опожарени през 18 в.  При реставрацията й, която започнала през 2005 г., се установило, че иконата е на повече от 200 години.

Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към Одигитрия Байталска.  Много са били бездетните семейства, които се сдобиват с деца, както и много болни деца получават изцеление от различни заболявания. Даровете, с които е окичена иконата, показват благодарността на хората за чудесата, които са им се случили.  Според вярванията, иконата помага на страдащите, на семействата, които искат да имат деца, и най-важното – за завръщането на синовете и дъщерите при родителите.  Известни са и многобройни случаи, когато иконата помага за онкологични заболявания, твърдят от украинския манастир.

Иконата беше изложена за поклонение в Шумен на 30 януари, а на 3 февруари за кратко ще бъде и в Търговище.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име