Д-р Николай Шарков

От 9 до 11 февруари в Шумен се проведе Петият национален форум по дентална медицина „Мадарски конник”.  Той е част от 16-те професионални обучения у нас по призива на Световната дентална организация.  Специален гост на събитието беше д-р Николай Шарков, който през юни 2017 г. отново застана начело на Българския зъболекарски съюз.  

Лидерът на българските зъболекари завършва „Стоматология“ в Медицинския универсиситет в София през 1982 г. Придобива две специалности: „Детска дентална медицина“ и „Обща дентална медицина“. Магистър е по „Стопанско управление“ със специалност „Здравен мениджмънт“. Първоначално работи като общопрактикуващ стоматолог в Бургас.  През 1990 г. заедно със свой колега открива един от първите частни кабинети в София.  Той е един от петимата автори на устава на Съюза на стоматолозите в България (днешния Български зъболекарски съюз).

Д-р Николай Шарков е член е на Българското научно стоматологично дружество (БНСД); Европейската академия по детска дентална медицина,  Международната дентално-медицинска академия, Международната асоциация по обществено дентално здраве, Международния колеж по дентална медицина,  Академия „Пиер Фошар“, Почетен член на Европейската асоциация на студентите по дентална медицина.   Преди да отпътува за столицата, председателят на СЗБ даде специално интервю за сайта Radian.bg.

-Д-р Шарков, Вие сте стоматолог с изключителен организационен и професионален опит, но колегите Ви в гилдията се шегуват, че по мандатност се редувате като Путин и Медведев.

-Аналогия не може да се прави.  Колегите ми в съюза се довериха на човек, който има голям потенциал.  Съжалявам, че няма да проявя скромност, но крайно време е да кажем на обществеността, че съм един от 13-те ръководители на Световната дентална медицина.  Аз съм първият българин, който се изкачи по стълбицата, преминавайки през всякакви длъжности в Световната дентална федерация.  Избрали са ме представителите на 130 държави, които гласуваха електронно!  Т.е. всякакъв субективизъм изчезва.

-Имате един завиден връх в ЕС.

– Да. Преди това имах голямата чест да бъда избран от всички национални асоциации в ЕС и бях два редовно мандата в Съвета на европейските зъболекари.  Довериха ми се, защото имам поглед за развитието на денталната медицина не само в Европа, но и в световен мащаб.

-Тръгвате от Бургас като общопрактикуващ стоматолог.

-Да, при това в подвижен кабинет към поликлиниката на Бургас.  Три години работех в селата.

-По-голяма школа от това няма.

-Така е, бях безкрайно разочарован при разпределението, защото завърших Медицинския университет с отличен успех.  Родом съм от София, но се считам бургазлия, детството и юношеството ми преминаха в Бургас.  Семейството ни следваше разпределението на баща ми…

-Преди 15 години се видяхме за първи път в една детска градина в Шумен, където правихте изследване на кариесите на детските зъби.

-Да, аз бях експертът на Световната здравна организация, фондация „Бороу” /Великобритания/ и Министерството на здравеопазването.

-През периода 2009-2014 г. Шумен беше пилотна община от общо осем в страната, която стартира програмата за флуоризираното мляко в предучилищна възраст. Годишно от бюджета се отделяха по 30 000 лева за тази цел.  Но това отмина, а годишно 2800 деца се възползваха от тази профилактика.

-Така беше. Ще припомня, че флуорираното мляко струваше с 1 стотинка по-скъпо от нефлорираното! Истината е, че тогава общините изпитваха финансови трудности и програмата „Кариеспрофилактика” спря в този си аспект. Запази се само в Пловдив. Флуорираното мляко се предоставяше на децата в детските градини в специална дозировка.

-За община Шумен производител от Варна пое ангажимент за това.

-Да, но млекопреработвателната фирма премина в частни ръце, нещата се размиха, трудно се намери нов производител на флуоризираното мляко.

-Силанизирането на детските зъби /запечатването/ ли измести флуоризирането мляко?  Това ли е вторият етап на кариеспрофилактиката на детските зъби?

-Моят учител беше професор Никола Атанасов.

-Той идва в Шумен преди десетина години. Презентира опита си в Канада.

-Целият му съзнателен живот мина да направи национална програма.  Хората казват, че по времето на социализма много лесно се постигат нещата, защото има мрежа от училищни кабинети.  Оказа се, че не е така.  Като негов възпитаник прегърнах идеята му за ранна детска профилактика на денталното здраве.  В тази връзка работих в университетите в Ливърпул и Лийдс по темата.  Когато здравен министър беше професор Радослав Гайдарски, при него отидох с д-р Мишел Арден – тогавашния президент на Световната дентална организация.  Това беше изключителна дама с авторитет и визия. Двамата започнаха да си говорят на френски език. Стандартната протоколна среща от 15 минути продължи 40 минути.  Пред тях аз се съгласих да изработя Национална програма за орална профилактика на децата до 18-годишна възраст.  За два месеца събрах съмишленици – професори и практикуващи зъболекари от София и Пловдив, и я направихме.  Но министрите се смениха и Евгений Желев стана здравен министър.  Бог да го прости, за мен беше невероятно свестен мъж!  Пое щафетата от професор Гайдарски, създаде се комисия с експерти от здравното и образователното министерство.  През 2009 г. Министерският съвет прие програмата и се осигури финансиране, което много изненада нашето съсловие. Програмата е комплексна, не се занимава само със силанизирането на детските зъби, но акцентира на здравното обучение на децата и на родителите .  Програмата беше за срок от пет години от 2009-2014 г.

-На каква база данни се обосновахте?

-Не бяха правени национални проучвания над 30 години в България за денталното здраве на децата!  Проф. Атанасов беше провел изследване на зъбния статус на децата в шест града, но в урбанизирани райони.  Ние ангажирахме преподавателите от стоматологичните факултети в София, Пловдив и Варна, които да прегледат деца не само в градовете, но и в селата.  Получихме пълна картина за епидемиологичното състояние както за венците, така и за зъбите на децата.

-Българските деца са с най-лошо дентално здраве в Европа, твърдят здравните експерти.

-Не мога да твърдя това, но са с лошо дентално здраве.  Как да се сравним със страните от Скандинавия, където кариес профилактиката е от 50 години? Поставянето на силантите е един от елементите, които е изключително удачен.  Тогава проверих колко постоянни зъби се вадят на децата от корените, защото не могат да бъдат спасени.  Установих, че 10 000 зъба се вадят годишно, според плащанията по Национален рамков договор от здравната каса.  А 99 % от извадените детски зъби са 6-тите зъби! Казах, че точно те трябва да бъдат предпазени. Защо 6-тите, а не 7-те зъби? Защото 6-тите зъби в устата най-рано са подложени на агресивна среда в устата! Те най-рано развиват кариеси, най-рано се вадят от стоматолозите.

-Поставянето на силантите започна през 2011 г. До кога ще продължи този първи етап?

-Чукайте на дърво! Програмата приключи и отново влезе през 2015 г и се удължава до 2020 г.  От 2011 до 2020 г. тази програма за силанизиране на детските зъби няма да направи чудеса.  Но вече има косвени индикации.  Справката ни показва, че е паднал процентът на извадените детски зъби – от 10 000 на 4000 зъба на година!

-Обяснете, силанизирането замества ли флуоризираното мляко при децата в кариеспрофилактиката?

-Когато се говори за профилактика, могат да вървят ръка за ръка локална профилактична дейност /поставянето на силанти/ и ендогенното приемане на флуор /флуоризираното мляко/.  Но пиенето на флуор с мляко или с вода, флуорни капки или таблетки, отстъпва място на локалната флуорна профилактика – миенето на зъби с флуорна паста!

-Учат децата на това в детските градини.

-Всеки мисли, че знае как да си мие зъбите.  А не е така.  Моите студенти разбират в трети курс как правилно да си мият зъбите!  Защото родителите им не са им обяснили как трябва да се четкат зъбите с паста.  Казва се „хигиена на устата”, защото с четката чистиш език, небце и т.н.  Зъбите се мият преди закуска, след това pH /киселинността/ в устата рязко се увеличава, и вечер един час минимум след хранене, когато pH се нормализира.

-Флуорираната питейна вода пият 75 процента от хората в САЩ.

-Вярно е.  Ползва се в САЩ, Канада, Ирландия, Австралия.  Но флуорираната вода започна да отстъпва пред другите методи.  Изисква много инвестиции.  Всяко водоснабдителна станция трябва да има флулатор… Това не е още адекватна политика за България.  Но флуорираното мляко се употребява все още в Тайланд и Чили.

-Кажете какъв е ефектът на конците за чистене на зъби, които станаха мода у нас.

-Това е единственият начин да проникнете в междузъбното пространство. Те механично остраняват плаките от храната.  Конците са допълнително средство за устна хигиена, с което трябва да се запознаят децата още в пубертета!  Като конецът се използва преди четката и пастата за зъби.

Д-р Найден Искров и Боряна Катранджиева, представител на една от немските фирми за рутиращи продукти в стоматологията.

-Усложненията от зъбни кариеси водят към сериозни онкологични заболявания, твърдите от години.

-При усложненията от зъбния кариес – пулпити и периодонтити, нелекуваните венци – парадонтозата, със своята микробна флора инфектират други органи. Доказано е, че миокардитът и перикардитът се дължат на инфекции, идващи от устата.  И всички инфекциозни болести дават отражение в устата.  Също анемиите, диабетът. Доказано е, че рак на панкреса може да се дължи на зъбния кариес.  Ние забравяме ракът на устната кухина! А над 450 души всяка година са с тази диагноза в България.  А този рак е трудно овладяем.  Радвам се на това интервю, защото наближава Световният ден на оралното здраве, все още малко известен – 20 март.

-Аз си мислех, че разговаряме с Вас на Световния ден на стоматолога – 9 февруари.

-Този ден идва от католическия и протестанския свят, които празнуват Света Аполония на 9 февруари.  Но нашият светец, покровител на православните християни, е Свети Антипа, който се почита на 11 април.  Преди 15 години го отпразнувахме в софийската семинария.

-Имате отношение към православието.  Седем пъти сте били в Атон.

-Да.  Първият път бях почти като екскурзиант.  После разбрах защо хората ходят там…

-В Зографския манастир създавате зъболекарски кабинет, но още по-вълнуващо е, че сте държали в ръцете си требниците на Патриарх Евтимий.

-Да.  Държал съм Паисиевата история в оригинал и фалшификат също.  С моя съученик Георги Тодоров направихме голяма изложба на тези реликви в Националната библиотека „Кирил и Методий”. След това беше върнат в България един от преписите на Паисиевата история. Това беше и част от битката да запазим българския манастир „Свети Георги Зограф” в Атон, който се водеше гръцки поради липса на български монаси в него.  Но в ръцете си съм държал монускрипти от 7 и 8 век, който ми ги предостави дядо Пахомий /Бог да го прости!/, библиотекарят на манастира. Дано тези страници днес не са загубени, защото не бяха картотекирани, но аз съм ги фотографирал!

-Родолюбив човек сте. Прабаба ви Гана е крила Левски.

-Да, описано е.  На нея е кръстена улица в Казанлък.  Синът й е изографисал девическия метох и църкви в тоя край.  Прадядо ми е бил съратник на Чудомир.  А прадядо ми по линия на баща ми емигрира в САЩ, но се връща, за да участва в Балканската война.  Оцелява, а със събраните от гурбет пари купува земи, прави две фабрики, след това идва национализацията, но се е отървал от лагери като Белене.  Но човек с достойнство, за който пише Антон Страшимиров!

-Говорим си за старите хора в родословието.  Но нека се върнем към днешните пенсионери, които са лишени финансово от възможността да има добро стоматологично здраве.

-Ще започне финансиране на зъбни протези на пенсионерите.  Първата стъпка е да се осигурят пари за зъбно протезиране от 1 септември 2018 г. на хората на възраст 65-69 години.

-Вие сте българският представител в Световната дентална организация, която заяви: „Хората над 80 години да имат запазено цялото си съзъбие!”

-Това беше предложение на Японската дентална федерация.  Но в Япония населението има невероятна интелигентност и дисциплина в храненето, хигиената и т.н. После променихме изискването: хората на 60 години да имат минимум  20 зъба!  Но що се отнася до Европа, за мен пример в стоматологичното здраве са скандинавските държави и Бенелюкс.

-В България почти не останаха училищни зъболекарски кабинети, които организирано провеждаха профилактика и лечение на детските зъби.

-Тук ще се базирам на Световната харта на човека и Световната харта на детето.  Имаше организирано училищно здравеопазване, с което родителите свикнаха, но оралното здраве – здравето на устата, както и останалото здраве, е грижа на самия човек и на родителите за децата им.  Още през 1975 г. на конференция на Световната здравна организация в Алма Ата беше заявено, че „здравето на индивида е в неговите собствени ръце”.  Затова се питам: защо още обществото в България търпи здравно неосигурените?  Защо ние, редовните данъкоплатци, трябва да плащаме социалните помощи, здравеопазването и други услуги на хората, които с десетилетия на внасят здравни осигуровки?

-От 30 години младите стоматолози се дипломират, започват работа, но няма приемственост между колегите им в професията.  ЕС готви наредба, според която ще има една година задължителен стаж за младия зъболекар под надзора на старши колега.

-Това се прави в доста европейски страни, но за съжаление не и в България.  Нарича „задължителен следдипломен стаж”.  Например това е задължително в Полша.  У нас този стаж е включен в преддипломното обучение.  След петата година студентите по стоматология имат 6-месечен стаж.  След това се явяват на държавни изпити.

-Накрая, колко са в момента зъболекарите в България?

-Вече са над 9000 колеги.  Имаме свръх много стоматолози и е на лице скрита безработица.  Голяма концентрация на кадри се наблюдава в големите градове, а все още селски райони без зъболекарски кабинет.

-Ще има ли нощни зъболекарски кабинети, за което настояват гражданите?

-Всичките 9000 зъболекари в България са на частния здравен пазар!  Никой не може да ги задължи да работят нощем или в почивни дни.

-Зъботехниците не изпревариха ли зъболекарите в надпреварата да реализират нови технологии?

-Не.  Зъболекарят прави задание на зъботехника за определена поръчка.  Зъболекари в Германия правят поръчки на зъботехници в Китай!  Да ви дам ли пример, че зъболекари в Шумен работят със зъботехници в Турция?  Колко са зъботехниците няма значение за изпълнение лечебните задачи на зъболекарите.  Това е маркетинг, пазар на стоматологичните услуги… Пациентът много бързо се ориентира, но за съжаление у нас водещ фактор е цената, а не качеството на услугата.

Разговора води Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име